"Сияеща орхидея" е цветът на 2014

Свежо лилаво, вдъхновено от орхидеята

Орхидеено розово-лилавото е цветът на 2014 г. на компанията “Пантон”, съобщи Асошиейтед прес. Официалното име на цвета е “сияеща орхидея” (Radiant Orchid). Той контрастира с миналогодишното изумруденозелено.


„Този цвят вълнува и носи искра на въображение.,” коментира изпълнителният директор на компания Литрис Айсман. "Той подтиква към иновации, поддържа творчеството и оригиналността, които все повече се ценят в съвременния свят.", допълва тя.

Цветът „Сияеща орхидея” ще е сред водещите в модните тенденции и вече дефилира в показаните пролетни колекции. Модните дизайнери го намират за унисекс – т.е. еднакво подходящ и за дамски и за мъжки дрехи. Radiant Orchid ще е актуален и в интериорния дизайн наред с маслинови отенъци, тюркоазено, наситено зелено и леките жълти цветове.

Компанията Pantone е разработчик на стандартизираната система за подбор на цветове. Вече 14 години нейните служители избират най-актуалният цвят на следващата година. Така например, за 2013 те посочиха цвета „Изумруд” (Emerald ), за 2012 г – „Танжерско танго", а за 2011 - „Орлови нокти.”

Radiant Orchid вече се появи на модния подиум и на червения килим. Мишел Обама често го избира.

Той навлезе и в мъжкото облекло в колекциите на "Салваторе Ферагамо" и "Ерменджилдо Дзеня".

Очаква се да стане още по-осезаем в модата, козметиката, вътрешния дизайн.