Нова измама: Фалшиви стоки с етикети "Произведено за България"

Бизнесът с фалшиви стоки и имитации достига 200 млрд. евро годишно

Етикети „Произведено за България“ висят върху стоки, комплектовани зад граница по поръчка на родни фирми. Това е модификация на по-известното „Произведено за Европейския съюз“. Много от българските компании са се захванали с доходоносния бизнес да създават собствена марка, под която продават стоки, произведени най-често в Китай. Всички етикети на продуктите са изписани на български език, а с много ситни букви някъде на възможно най-незабележимо място пише, че всъщност не са наше производство. Така клиентите, които искат да изберат българското, остават излъгани, но често е твърде късно, за да могат да реагират и върнат продукта. Стоките с надпис „Произведено за България“ не са и от най-евтините. При смесителите за мивки и душ кабините например те са около два пъти по-скъпи от продуктите, на които пише откровено, че са от Китай. В същото време обаче са и двойно по-евтини от продуктите, които наистина са произведени в България. Такива продукти се срещат и при джиесеми, дрехи и дори храни.


Бизнесът с фалшиви стоки и имитации достига 200 млрд. евро годишно и печалбата от него в Европа почти настига по обем тази от търговията с наркотици. Данните изнесе зам.-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни. Според данните на Брюксел най-много са ментетата на луксозни стоки и модни аксесоари. Световноизвестни марки часовници, бижута, обувки, кожени артикули и дрехи са основните мишени на производителите на фалшификати. Близо половината от конфискуваните стоки са именно сред тези артикули, като фалшификатите на световните марки се произвеждат предимно в Китай. Освен че допринася за директни загуби за компаниите, бизнесът с ментета става и причина за загуба на работни места.


По-високата безработица пък означава по-високи социални разходи за държавата и в крайна сметка влошена икономика, което влияе косвено дори и на купувачите на ментета. Реално ментетата бъркат в джоба на потребителя, защото ниската цена е за сметка на качеството. Така вместо качествени обувки, които носите няколко сезона, се налага да сменяте закупените ментета неколкократно дори в рамките на един сезон. Това обясниха експертите от Брюксел, които подеха кампания „Не на фалшификатите в ЕС“. Европейците са ощетени и като данъкоплатци от огромните мащаби на нелегалната търговия. Тъй като контрабандата не се облага с данъци, то всички останали плащат повече, за да компенсират тези загуби за националните икономики. Чести са и измамите с фалшиви стоки в нета, тъй като сайтове имитират умело оригиналните продукти и в резултат сриват доверието на европейците в пазаруването в нета. В някои страни има много строги закони за интелектуалната собственост и, ако ви хванат при покупка на ментета, рискувате дори затвор и солени глоби. 

 

Източник: "Стандарт"