Партия ПОМАК - ответен удар на делото срещу имамите

На всяко действие има противодействие, коментира теолог

В Пазарджишкия окръжен съд се гледа делото срещу 13-те имами. Според експерта теолог д-р Сафер Хасанов, поискан като вещо лице от защитата, обвинението срещу мюсюлманските духовници е пропукано, тъй като е изградено от контекста на иззетата преди две години религиозна литература.

Според доктор Сафер Хасанов, дори и заглавия като "Демокрацията е невернически обществен строй" не трябва да се приема еднозначно: "Не трябва да се изключват от контекста на самия текст. Там нещата са от чисто доктринално естество. Така, че вие ако изкарате това от контекста може да се получи абсолютно всичко", каза Хасанов, цитиран от Радио Пловдив.

Според неговия превод цялото обвинение е изградено на контекст: "По-скоро на несъобразяване с контекста, което е много грешно в такива ситуации".

По думите на сочения за ръководител на българската клетка на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями", новата партия ПОМАК е ответна реакция на скалъпеното съдебно преследване. "Тази партия е резултат от нещата, които се въртят около делото. Това е закон на физиката. На всяко действие има противодействие", коментира той.

Съдът приобщи към делото и отговор на Главното мюфтийство, в който се казва, че за периода 2005-2010-а година мюфтийството не е получавало дарение от ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями". Делото продължава.