В Казанлък ще развиват експериментална наука

Обсъдиха изграждането на национален център за природо-математически науки

Днес в Министерството на образованието и науката кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна със заместник-министъра на МОН Атанаска Тенева по повод инициативи, подети от Общината. Заедно с изявения преподавател по физика и ръководител на Националната школа по физика „Тео“ Теодосий Теодисиев заместник-министърът и кметът на община Казанлък са обсъдили предложението на Общината за изграждане на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“.

След като многократно е слушала за успехите на възпитаниците на школата на Теодосий Теодосиев на световни състезания и олимпиади, заместник-министър Тенева лично го е поздравила и е заявила своята подкрепа за подпомагане на експерименталната наука. Тя е подчертала, че трябва да се отделят средства за нейното развитие в следващия период.
Конкретните стъпки, очертани по време на срещата, с които дългогодишната идея за изграждане на Национален център за природо-математически науки в Казанлък има реални възможности да се осъществи, са няколко. В най-кратък срок Община Казанлък ще изпрати разработения от нея Инвестиционен проект, който е готов в работна фаза, заедно с количествено-стойностните сметки, от които се вижда размерът на необходимите средства за изграждане на центъра. Той ще бъде създаден с дострояване на съществуващата сграда от източната страна на гимназията, като по работен проект за сградата на центъра и за оборудването ще са необходими 500 хил. лв.

Заместник-министър Тенева е изразила мнение за поетапно разпределение на средствата, като има възможност те да се осигурят от два източника - от бюджета на Министерството на науката и образованието за 2014 г. и по новата оперативна програма „Наука“, чийто управляващ орган ще бъде МОН.

Заместник-министър Атанаска Тенева и главният секретар на МОН Соня Кръстанова на практика са очертали конкретните стъпки за реализацията на проекта за Национален център за природо-математически науки в Казанлък. А това са наличният Инвестиционен проект, финансиран и разработен от Община Казанлък, и възможните източници за осигуряване средства от МОН за неговото изграждане.

Относно включването на Чудомир в учебните програми по български език и литература на средното образование у нас, МОН е разгледало въпроса и в началото на 2014 година ще обяви официално своите намерения по този въпрос.