Сънуват ли животните?

Подобно на нас хората животните също са способни да сънуват. Те също преживяват емоции, които пресъздават заспивайки.
Доказано е, че котките сънуват по три часа дневно и не е тайна, че те са царете на мързела. Денят им преминава в редуване на активни и пасив¬ни фази. Всъщност котките спят по 16 часа в денонощие¬то, три от които прекарват в сънища.
За да разберем, дали котката сънува трябва да я наблюдаваме десетина минути след като заспи, тогава тя преминава в парадоксалната фаза на съня, в която се явяват сънищата. Ако се доближим до котката в този момент, можем да усетим леко потрепване на ухото, мустачките лапичката или опашката, това е сигурен знак, че животното сънува. Какво точно сънува котката не можем да знаем, но е доказано, че изучават околната обстановка без да мърдат, като се забелязва движението само на очните ябълки, после сякаш дебнат невидима плячка, нанасят въображаеми удари с лапички и отварят широко уста за да сплашат.
Кучетата, за сметка на котките сънуват само 2 часа. Спят само 12 часа в денонощието, но пък циклите на сън са същите като при котката. Когато кучето сънува, то лае, мърда с лапи, има кучета, които дори тичат и се удрят в стените, възпроизвеждащи сцени свързани с лов, битка или бяг. Кучето сънува най-вече това, което му се случва в реалния живот - игра, защита на собствена територия, преследване на котки и т.н.