Бюджетът на Казанлък - бюджет на разумните възможности

Общината приключва проекти за 2 млн.лв.

Общинският бюджет на Община Казанлък за следващата година е в размер на 36 900 000лв., в т.ч. за делегираните държавни дейности 21 552 000 лв., за местни дейности 15 000 000 лв. За дофинансиране на делегираните държавни дейности е предвиден ресурс от 817 000 лв. 

Макрорамката на проектобюджета е завишена с 622 000 лв. спрямо първоначалния план за 2013 г., което е в резултат на допълнителни средства в делегираните държавни дейности като здравеопазване, образование и социални дейности по увеличени Единни разходни стандарти.

Кметът Галина Стоянова подчерта, че 2014 г. е последната от първия програмен период с европейско финансиране.

Община Казанлък приключва проекти по оперативните програми на ЕС, които изискват собствено финансиране в размер на 2 млн. лв., а проектите, по които работи Община Казанлък са на обща стойност близо 79 млн. лв.

Кметът акцентира върху факта, че проектобюджетът за 2014 г. е разработен въз основа на разумно залагане на приходи и разходи.

Основните цели, които си поставя общинският бюджет ’2014, са осигуряване на ресурс, включително и кредитен, за мостово финансиране и съфинансиране за спечелените проекти, които приключват през следващата година. Втората цел е продължаване строителната програма на Общината  и асфалтирането на улици в града и населените места. Третата цел е намаление на просрочените задължения чрез ефективно управление на ограничения финансов ресурс.

Стоянова посочи, че за 2013 г. ще бъдат разплатени общо 1 620 000 лв. по наследените задължения.

По-големите проекти, върху изпълнението на които ще се акцентира през 2014 г., са Интегрираният воден проект, Етап 2 – за реконструкция на Градската пречиствателна станция край с. Овощник, Изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище, проектът „Подобряване на физическата и жизнената среда на градския център“, туристическият проект „Долината на розите и тракийските царе“, социални и образователни проекти, внедряване на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“, проектът за изграждане на ВиК в гр. Крън, проектът „Подкрепа за следващия програмен период“, който касае 35 обекта в обособените три зони в града, съгласно ИПГВР, и редица други. Проект, който ще стартира в началото на 2014 г., за довършване ремонта и обновяването на Младежкия дом е по проект „Красива България“.

В Инвестиционната програма са заложени ремонт и асфалтиране на улици, след подмяна на водопроводната система от „ВиК“ ЕООД в града и населените места, както и други инфраструктурни дейности като ремонт на обекти с обществено значение, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детски заведения и социални домове и други.

Кметът Галина Стоянова подчерта в заключение, че приходите в общинския бюджет, независимо дали идват директно от местните данъци и такси или като държавна субсидия, са средства от данъкоплатците, затова Община Казанлък разходва всяка стотинка от тях по предназначение.