Зелени милионери с нечисти интереси готвят екопротести

Нечисти интереси за 480 млн евро стоят зад поредната серия екопротести, се казва в декларация на „Граждански комитет за борба с корупцията“.

Агенцията за финансово разузнаване да разследва "зелените" НПО-та.

Това поиска в декларация до медиите организацията „Граждански комитет за борба с корупцията“ (ГКБК).

Според сдружението, съмнителни екоорганизации се готвят да източат 480 млн. евро от ЕС от новия програмен период.

"Нечисти интереси за 480 млн евро стоят зад поредната серия екопротести. Чрез перфектно оттренирани манипулации "зелените" милионери подготвят почвата за следващия програмен период, за да източат новите еврофондове. Голямото лапане на милиони, маскирано зад несъществуваща природозащитна кауза започва от следващия месец. Тези пари ще бъдат разпределени между 5-6 екоорганизации“, пише в декларацията.

Според органидация, това са същите хора и фирми, които вече прибраха над 300 млн. лева с кухи проекти от изтичащия програмен период.

„Какво реално направихте с тези пари, господа "Зелени", освен, че станахте милионери в зелено? Спасихте ли поне една птичка, увеличихте ли популацията на поне един застрашен от изчезване вид? Отговорът е "НЕ"! Имитирате обществено полезна дейност, от която полза имате единствено вие", се казва в разпространената декларация.

От Граждански комитет за борба с корупцията“ настояват Агенцията за финансово разузнаване да провери какви са официалните доходи на "зелените" и какви данъци са платили, както и дали приходите им съответстват на имотното им състояние.

"Свидетели сме на невиждано мафиотизиране на зеления неправителствен сектор и на вулгарна манипулация на обществото. Свидетели сме на безпрецедентен "зелен" рекет не само срещу инвеститори.

Свидетели сме на чудовищен рекет срещу държавата.

Зеленият октопод очевидно е проникнал и в политиката и в държавата, щом може да извива ръцете на институциите и да диктува икономическата политика и дневния ред на обществото. Под диктата на т.нар. "Зелени" половината територия на България е блокирана от НАТУРА и на практика неизползваема.

Призоваваме държавата и компетентните органи да сложат край на този гнусен терор, скрит зад природозащитен водевил", заявяват в отворено писмо от ГКБК.