Как да разберем дали е прясна предлаганата стока в магазина?

Пресните продукти са равни не само на вкусни ястия, но и на здраве - вашето и това на близките ви.
Как да разберем доколко е прясна предлаганата стока в магазина (свежи ли са месните продукти и рибата)? Можем ли да разпознаем кога търговците се опитват да ни заблудят?
Месото
То трябва да има "свеж" розов външен вид и приятен "пресен" аромат. За да разпознаете "боядисания" продукт, е необходимо първо да го огледате внимателно от всички страни. Ако забележите, че месото съчетава различни по наситеност нюанси на червеното, то има причина да смятате, че е оцветено изкуствено. За да сте напълно сигурни в това, поставете парче от него върху бяла салфетка - една домакиня винаги може да разбере дали отпечатъкът, останал по нея, е от кръв или от боя. Ако се чудите дали месото е прясно, проверете това, натискайки го с пръсти. Ако е прясно, то ще възвърне първоначалната си форма. Ако това не се случи, значи не е.
Друго, което е добре да знаете - по продукта не трябва да има слуз. Колкото до каймата, най-добре е тя да се смила пред очите ви. Но тъй като това невинаги е възможно, може да се ориентирате по цената й, която не е добре да бъде по-ниска от тази на самото месо. За да сте напълно сигурни в качеството на продукта, бихте могли да поискате продавачът да ви представи съответния документ за произход и качество.
Рибата
Първият признак за свежест на рибата е нейният добър мирис. Ако тя не е прясна, най-лесният начин да й се придаде търговски вид, е с помощта на "течен пушек". Така обработената риба лесно се различава от истински опушената - разрязвайки я на парчета, тя ще се разпадне.
Ако по хрилете има слуз, значи рибата не е прясна. Също така няма да имат свеж розов оттенък. Не забравяйте, че прясната риба се разваля за ден.
Колбасите
Най-често, нарязаните и опаковани колбаси не са пресни. Обикновено датата, отбелязана върху опаковките и етикетите им, е тази на нарязването, а не на самото приготвяне на продукта.
Ако пробиете с игла опаковката на кренвирши и наденици, и съдържанието й е влажно, то очевидно продуктите са развалени.
При замразените полуфабрикати или плодове следва да обърнете по-голямо внимание на количеството лед в тях. Ако е налично, това може да означава, че веднъж вече са били размразени, след което замразени отново.
Ако полуфабрикатите са слепени едни за други и образуват един цял продукт, значи също са били размразявани.
Пилешкото
За да се придаде свеж вид на не прясното пилешко, то обикновено се избърсва с хлорен разтвор. Доверете се на обонянието си, дори минимален дъх на хлор, трябва да ви откаже от покупката на продукта.
Пазарувайте от магазини, където е възможен контакт с продавачите, консултирайте се с тях относно избора на храните.