Отбелязваме 166 години от рождението на Ботев

Днес се навършват 166 години от рождението на един от най-великите български поети и революционери

Христо Ботев - е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Роден е на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858 г.) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. През октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев - "Майце си". От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. "Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме". През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждава капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва на 6 януари в тържественото отбелязване на 166-та годишнина от рождението на Христо Ботев в столицата. По време на честването ще се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, в който ще се включат военнослужещи от Националната гвардейска част. По традиция военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод отбелязването на рождението на поета и революционера на 6 януари в градовете Калофер, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Смолян.

Тържественото отбелязване на 166–та годишнина от рождението на Христо Ботев в София ще започне в 13:00 ч. пред паметника на поета в Борисовата градина. Слова ще произнесат Ангел Найденов и д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

В Калофер поклонението ще започне в 11:00 ч., в Пловдив - от 13:00 ч. в "Цар Симеоновата градина", в Стара Загора - от 11:00 ч. в парк "Митрополит Методи Кусев", в Горна Оряховица - от 11:00 ч., в Смолян от 12:30 ч., във Варна от 11:00 ч. в "Алеята на възрожденците" в Морската градина и в Бургас от 11:30 ч. в Морската градина. Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"