Умни легла ни помагат да се събуждаме

Система, сложена в леглото, следи съня ни

 Американска компания изобрети комплект от сензори за спалня "Aура", които контролират лампа с различни цветове на светлината, за да събужда спящите хора в най-добрия момент.

Едната част от комплекта се поставя под матрака, а другата изследва средата в спалнята. Това е първата от десетки други джаджи, свързани със съня, които ще бъдат представени в Лас Вегас.

Системата "Аура" се състои от три части. Сензорът с мека повърхност, който се поставя под матрака, записва движенията на тялото, дихателните цикли и сърдечния ритъм. Друго устройство, което се поставя до леглото, има сензори, които изучават нивата на шум, температурата в стаята и светлината. Това устройство има часовник, високоговорител за алармата и диодна лампа. Приложение за смартфони контролира системата и съобщава на спящия как е преминала нощта.

Светлината променя цвета си от синьо към жълто и червено през нощта на базата на изследване, според което различните светлинни вълни могат да повлияят на секрецията на определени хормони. Синята светлина стимулира меланопсина- пигмент в клетките в очната ретина, който изпраща нервни импулси до мозъка, когато човек чувства тревога. Смята се също, че промяната на светлината от синя към червена с жълта и бяла фаза може да предотврати чувството за сънливост.

Очаква се системата да струва около 299 долара.