Как да бъдем по-непринудени?

Да имаме лек характер е важно за постигане на успех

Можем ли да се похвалим с това, че сме непринудени и приятни по характер?

Лесно ли се работи с нас? Лесно ли се общува? Колко лесно ни разбират околните? Смятат ли приятелите ни, че сме непринудени, в смисъл – да имаме лек характер? Ами колегите и клиентите ни?
Способността да бъдем непринудени и „лесни” е ключът към създаването и поддържането на успешни взаимоотношения с хората, независимо на бизнес или лично ниво. Хората обичат нещата да се случват лесно и непринудено. Ако неочаквано им се наложи да се напрягат и да влагат излишни усилия в някого или нещо, обикновено са склонни да се отказват без дори да се поколебаят. И така, нека задълбаем малко повече в три от горните въпроси.

Колко лесно се работи с нас?
На този въпрос можем да си отговорим положително, ако знаем, че сме склонни да се вслушваме в мненията и обратните връзки на останалите хора. В живота всичко опира до екипната работа. Приятелите, колегите и клиентите ни са част от нашия екип. Всички съществуваме благодарение на огромна система за взаимна подкрепа, поддържана от естествената обмяна на търсене и предлагане. Даването и взимането включва всичко – от идеи, цели, съвети до продукти и услуги. Ако ние просто взимаме без да даваме нищо в замяна, с нас няма как да се работи лесно и евентуално ще се провалим.

Колко лесно се общува с нас?
Ако хората не могат да се свържат лесно с нас, това ни прави трудни за общуване. Никога не трябва да подценяваме стойността на отворената комуникация. Възможността другите да ни открият и да разчитат на нас, е особено важна за тях. Когато човек се обажда на приятел, колега или бизнес партньор, той има намерението да говори с този от другата страна на слушалката. Ако този човек не отговаря, първият може би ще остане леко фрустриран. Ако тази ситуация се повтаря често, в един момент хората просто ще спрат да се обаждат.

Колко лесно ни разбират околните?
Естествен човешки инстинкт е да бъдем скептични към неизвестното. Ако хората не могат да

разберат лесно нас или продукта ни, винаги ще бъдем неизвестните... А останалите около нас вероятно ще спазват дистанция. Най-успешните хора имат способността да комуникират ефективно. Най-успешните продукти работят така, както потребителите очакват. Защо? Защото и в двата случая е лесно да бъдат разбрани.

Да, нека си го кажем направо – да бъдем непринудени и лесно достъпни за околните е от голямо значение за това дали ще бъдем успешни в живота.