Имам една грешка и тя се нарича Станишев

Нещата загрубяха. АБВ няма да спазва ултиматуми!

"Нещата загрубяха повече, отколкото допусках, който иска да изключва – впрочем, тази формулировка отсъства от устава – да дойде в общинската организация в Ковачевци. Буруджиева обясни, че ще ме изключат от Националния съвет. В историята на XX век в левицата няма случай, в който някой да е изключен за две непосетени събрания", каза Георги Първанов, президент 2002 – 2012 г., в интервю за предаването "Лице в лице" на БТВ. 

"БСП трябва да бъде напусната от онези, които изневериха на ценностите – това е ръководството на партията, то носи политическата отговорност. Ние сме свалили доверието си от ръководството на БСП, така че изпреварващо сме решили този въпрос и сме дали своя отговор", уточни Георги Първанов.

Президентът бе категоричен, че няма да спазва никакви ултиматуми, и че АБВ няма да се откаже от алтернативната листа.
По отношение на флашките Първанов заяви, че ще осъди автора на материала, публикуван във вестник "Галерия". "Не съм се срещал с Борисов, така че няма как да съществуват такива записи. Ако някой се опитва да манипулира, ще се съдим, ако ще и в Страсбург. Ще водя битка с компроматите, въпреки че тя няма особен успех", допълни той.
"Промяна в БСП трябва да се реализира, да дойдат нови хора, да се отвори към обществото и да трупа ново доверие", заяви Първанов и подчерта, че няма амбиции за ръководство на БСП. 

"Видях някъде председателят да е казал, че се извинява на партията за Ивайло Калфин. Ивайло Калфин е една находка за българската левица, който има не само силно минало, но и добро бъдеще, но съм длъжен да призная, че може би най-голямата ми грешка беше една далечна номинация от 2001 година, а може би това, че и 2009 година след една тежка загуба защитих тогавашния председател на БСП. Не бих казал това, ако я нямаше провокацията по отношение на Калфин", каза още Първанов. Той е убеден, че АБВ ще спечели доверието на повече от 6 % от избирателите и че ще вкара 2-3 депутати в Европейския парламент.
"Аз съм готов да поема отговорността за мажоритарните избори, макар че политическият и организационният ръководител е вкарал текста в проекта на закона, но единственият председател на партията, който не игра мажоритарно на тези избори беше Сергей Станишев. Това беше знак, че сме се отказали от тези мажоритарни избори. Пропорционалните избори през 2009 година бяха най-мажоритарните, защото ги спечели Бойко Борисов с авторитета и харизмата, която имаше", каза още Първанов.
"Аз имам една грешка. Досега винаги съм избягвал този въпрос. Длъжен съм да призная, че може би най-голямата ми грешка беше една далечна номинация от 2001 г. (б.р. - тогава посочва Сергей Станишев за свой наследник начело на БСП), а може би и това, че през 2009 г., след една тежка загуба, защитих тогавашния председател", каза Георги Първанов. 
"Винаги съм избягвал да го казвам, въпреки че съм си го мислел. Имал съм своите терзания и не бих го казал, ако нямаше тази провокация по отношение на Калфин", заяви Първанов за извинението на лидера на БСП Сергей Станишев за Ивайло Калфин.
"Той трябва да каже какви претенции съм имал до 2008 г. Има много министри, които днес са членове на ръководството на БСП. Нека те да кажат колко пъти аз съм се намесвал в работата на правителството – никога. През 2008 г. имах една критична позиция против формулата 8-5-3, против това коалиционният съвет да замести легитимните партийни органи и против това набутване на съветниците и хора от апарата, които понятие си нямат от отделни сфери, в бордовете на съответни държавни предприятия при доста високи заплащания", допълни още Георги Първанов.