Зимата в Бургаско: Пуснаха тока в Сарафово и Българово, всички пътища отворени (ОБЗОР)

Почти цялата община Руен без ток и вода, водят родилка и пациенти за диализа с верижна техника

Бургаският кв. Сарафово и гр. Българово вече имат ток. Захранването е възстановено и в по-голямата част от Камено, където паднали проводници и стълбове от ел. мрежата оставиха домакинствата на тъмно.

Без ток все още остава почти цялата община Руен, която е единствената в Бургаско с обявено бедствено положение. "Където няма ток, няма и вода, защото помпите не работят. Пътищата са проходими при зимни условия, до час-два ще пробием и до няколкото откъснати селища", каза пред BurgasUtre кметът на общината Исмаил Осман. Тази сутрин той е поискал верижна техника от Гражданска защита, с която една родилка и няколко пациенти за хемодиализа са били транспортирани от родните си села до Бургас. 

Все още без ток остават селата Миролюбово, Рудник, Драганово, Брястовец, мина Черно море и кв. Банево. 

Лед е сковал улиците и в Айтос. Според данни от местната администрация скъсани от тежестта жици са оставили без ток селата Лясково, Пещерско, Черна могила, Пирне, Караново, Дрянковец и Мъглен. Заради скъсани жици ток нямаха обитателите на Дома за стари хора. Проблеми с елзахранването имаше и на някои от улиците в Айтос. 

Общинският кризисен щаб предупреждава айтозлии да се придвижват по улиците особено внимателно, заради поледицата и ледените висулки от стрехите. Вятърът създава опасност и от падащи заледени клони, дървета и жици. Днес общински работници разчистваха паднали клони в различни точки на града. От щаба апелират към шофьорите да пътуват с колите си само при спешна необходимостСелища с прекъснато захранване има и в Карнобат

В Камено учениците бяха пуснати в дървена ваканция. Такава заповед издаде и кметът на Поморие Иван Алексиев. В Несебър деветте училища, както детските градини в Обзор, Св. Влас, селата Тънково, Оризаре, Гюльовца и  Кошарица също няма да ходят на училище до сряда включително. Частична дървена ваканция има и в община Бургас за училищата и детските градини в Рудник, мина Черно море, Сарафово, Банево и Крайморие.

По данни от областното пътно управление всички пътища са отворени и проходими при зимни условия. Няма затворени участъци и от републиканската пътна мрежа. Заради заледявания през Рижкия и Айтоския проход е забранено минаването на камиони над 10 тона. Проходат Слънчев бряг - Обзор също е затворен за автомобили над 10 тона. Отворена за движение е магистрала Тракия.

В Бургас приоритетно се обработват всички улични платна и спирки с гребла по маршрута на градския транспорт. 16 затворници почистват по спирките. По маршрута на 211, който е най-дългия и основен за града, са обработени всички спирки. Обработват се и подходите към детските градини.

Преди повече от час започна и обработката на вътрешни улици от "Христо Ботев" към "Мария Луиза", от "Иван Вазов" към "Сан Стефано", между "Христо Ботев" и "Стефан Стамболов" и към бул. "Демокрация".

Фирмите, поддържащи общинските пътища продължават обработката по трасетата: Бургас-Горно Езерово-Братово, Българово-Банево, Рудник-Драганово и Бургас-Крайморие.

Почистени и проходими са пътищата в Созопол, всички градски и междуселски линии се движат нормално. В общината няма населени места без ток. Такава е ситуацията и в община Средец, където също няма населени места без електричество. Местната администрация е в готовност в случай на нужда да достави основни хранителни продукти и лекарства.