БСП срещу мюфтийството: Да си защитим имотите!

3.5 милиона лева отиват за църкви и манастири

Исковете на Главно мюфтийство за имоти в Пловдив и други общини са от компетенциите на българския съд. Местните власти обаче трябва да направят всичко възможно за съхранение на публичната собственост, заяви депутатът от БСП Пламен Славов. Според него община Карлово досега не е изработила добра съдебна защита за Куршум джамия. Депутатът припомни, че е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, според който музеи, галерии и други паметници на културата трябва да останат публична собственост. Така се гарантира гражданският интерес, заяви Славов. Законът не е бил подкрепен от парламентарната комисия по вероизповедания, припомни депутатът.

На 7 февруари в Окръжен съд е делото Главно мюфтийство срещу община Пловдив. Мюсюлманското настоятелство в града претендира за 4 имота – турските гробища, Чифте баня, паркинга на съда и парцел с къщи при Водната палата.

30% повече средства за всички официално регистрирани вероизповедания у нас са предвидени в държавния бюджет за тази година, съобщи Пламен Славов. Около 3.5 милиона лева ще бъдат вложени в поддържане на църкви и манастири. Други 500 хиляди са предвидени за резерв при извънредни ситуации, като бедствия и инциденти.

През 2013-та за Българската православна църква са разходени близо 2 милиона 340 хиляди лева, а за мюсюлмански храмове 186 хиляди.

За манастира "Свети Георги Зограф", наричан Зографски, тази година ще отидат 1 милион лева. С тях ще бъдат довършени ремонтните работи в храма. Досега за светата обител бяха разходени около 3 милиона евро за възстановителни дейности.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков лично се е ангажирал със Зографския манастир и за там ще бъде закупена мобилна пожарна и микробус, с който поклонниците ще бъдат извозвани от пристанището до манастира.

За българските църкви зад граница в бюджета за 2014-та се предвидени 700 хиляди лева за поддръжка и издръжка на персонал. Миналата година средства е имало за 11 църкви извън България.

700 хиляди лева са заделени за Рилския манастир.