Експертизата доказа липса на връзка между ваксината и смъртта на Павел

Окончателното заключение ще бъде дадено след полимеразна верижна реакция

Готови са резултатите от експертизата след направената аутопсия на починалото в Стара Загора на 24 януари тримесечно бебе.

"Представената ни хистология няма данни за постваксинални усложнения. Хистологичните препарати доказват бързо и злокачествено протичане на тежка вирусна инфекция", информира проф. д-р Петрана Чакърова, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"- Университетска.

За да се разсеят съмненията и притесненията на останалите майки, на които предстои да имунизират децата си ще бъде извършена и високодиференцираната реакция наречена полимеразна верижна реакция, която ще докаже вида на вирусния причинител.

Също така има данни, че бащата на детето също е бил с подобен вид инфекция, което е създало предпоставки за контакт на починалото бебе с инфекцията на родителя.

Дефинитивно заключение по случая ще бъде дадено след получаване на тези високоспециализирани изследвания, които предстои да бъдат извършени в референтна лаборатория. За тяхното провеждане е запазена кръв и друг биологичен материал.