Интерактивни говорещи табели слагат за туристите в София

150 табели в историческия център на София ще проговорят на минувачите следващия месец

Освен за историята на града говорещите табели ще разказват за живота и делата на личностите, на които са кръстени улиците. Първоначално новите интерактивни табели ще се поставят на 35 ключови места в столицата. На самите тях ще има вграден QR код, а информацията ще се чете през мобилен телефон и ще препращат към официалния туристически сайт на града ¬ www.visitsofia.bg.
Освен кодовете на самите табели ще има кратка информация за живота на историческата личност, на която е кръстена всяка улица. Текстът ще е на български и английски език, за да се чете и от туристи. „Монтирането на 150-те табели ще започне веднага щом получат одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство”, обяснява пред "Монитор" зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

По думите му проектът ще се развива поетапно, а целта е да се обхванат всички централни улици. Идеята на Столичната община се реализира изцяло с дарения. Изработката на двата вида табели ¬ малки и големи, струва около 20 000 евро. Улиците, които ще разказват историята ни са „Сан Стефано”, „Цар Асен”, „Цар Иван Шишман”, „Хан Аспарух”, „Неофит Рилски”, „Братя Миладинови”, бул. „Александър Стамболийски” и други.

През тази година общината планира да купи и първите пет конзоли с интересни данни за историята, туристическите обекти и полезна информация за гостите на града. Те ще се поставят на ключови места, в хотели и общинския туристически информационен център в метростанцията при Софийския университет. В момента общината разработва и първото специално приложение за айфони, посветено на София. Проектът е дело на Белград и Столичната община и се разработва в помощ на туристите.

А докато проектите на общината станат факт, гостите на града ще продължават да се лутат из европейската ни столица. „Липсата на достатъчно табели обърква туристите. Никъде по света не ти се налага да ги търсиш. Те изникват просто пред теб. Когато има организирани групи с екскурзовод, няма проблем, хората не забелязват лисата на знаците. Но когато чужденците са без гид, се започва едно лутане по улиците в търсене на правилната посока”, обясни Елена Венциславова, която от години развежда чужденци в столицата ни. Според нея в София има много красиви места, но общината трябва да сложи повече информационни табели и конзоли.

„Тук съм от два дни. Впечатлен съм от центъра на града ¬ интересна архитектура, църкви и история, но ориентирането между тях е трудно. Откривам място и улицата на картата, но после започвам да търся табели с името на улицата, за да разбера къде точно се намирам”, обясни французинът Себастиен Дебо.