Управляващите отказаха брегоукрепване на Царево

Плажът изчезва

През 2014 г. не се предвижда брегоукрепване и изграждане на буна на централен плаж – Царево, става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на въпрос от народния представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева. Тя постави питането, след като местни хора я запознаха със задълбочаващия се проблем и представиха подписка със стотици имена на жители на Царево и туристи, които всяко лято почиват в морския град.
„В рамките на ограничения бюджет по Програма „Устройствено планиране, геозащита, водоснабдяване и канализация“, която се изпълнява от МРР през 2014 г., е предвидено да се довършат преходни геозащитни обекти и да се осъществят дейности, свързани с мониторинг и превенция в свлачищни райони. Съгласно определения лимит за капиталови разходи по тази програма, през 2014 г. обектът не е включен в инвестиционната програма на МРР и не са предвидени средства за продължаването му през настоящата година”. Това се казва в отговора на министър Терзиева относно казуса. По думите й в министерството ще извършат анализ на сключения договор за обект „Укрепване на свлачище северен бряг“, гр. Царево и ще разгледат възможностите за реализирането му. Министърът, обаче, не се ангажира със срокове.
„Проблемът е сериозен и не трябва да се пренебрегва. Активното свлачище и подводни течения, с все по-бързи темпове, унищожават единствения плаж на територията на града.Тенденцията за смаляване на пясъчната ивица е заплашителна, особено след есенно-зимните месеци от края на миналата и началото на тази година”, коментира Ивелина Василева.
„Вече не веднъж министрите от това правителство заявяваха, че не са безразлични към развитието на населените места в Община Царево.
До този момент, обаче, действията не потвърждават думите. От разпределените средства по програмата за „Растеж и устойчиво развитие на регионите” Община Царево не получи нито стотинка, въпреки че кандидатства с три изключително важни за местните хора проекти: „Благоустрояване и озеленявана на централна градска част на град Царево”, „Разширение и модернизация на Рибарско пристанище „Мичурин” гр. Царево” и „Реконструкция водопроводна мрежа с.Велика, реконструкция на водопроводна и канализационна мрежа с. Варвара“. Очаквахме, че поне по проблема с плажа правителството ще вземе адекватни мерки”, коментира Ивелина Василева.

Централният плаж в Царево се намира в самия град. Преди години плажната ивица е била дълга около 400 метра, сега заради свлачищни процеси е намаляла до 100 метра.