"Тоника" вече няма да пее "Здравей, как си приятелю" (+ ВИДЕО)

Стефан Диомов забрани на групата да пее песните му

Разривът между композиторът Стефан Диомов и емблематичната българска група "Тоника" вече е окончателен и необратим. За втори път Диомов забрани на тандема да пее десетките песни, които той е написал за тях.

"Да са живи и здрави "Тоника". Няма да кажа лоша дума за групата, но не искам повече да пеят песните ми. Нека други ги пеят", заяви той пред вестник "24 часа".

Решението си бургаският композитор мотивира с лошото отношение, с което Ева Найденова се е отнесла към него. Отношенията им отдавна не са перфектни, дори са далеч от това, но този път певицата е прекалила.

Диомов се оплака, че не е бил допуснат до погребението на великия Гого, за да си каже последно "Сбогом" с него. А когато изпратил съболезнователна телеграма, тя е била демонстративно скъсана.

Чашата обаче преляла, когато в интервю Ева заявила, че композиторът за нея вече е "бяло петно" и е "изтрит от съзнанието". "Не съм предполагал, че човешката злоба може да изтрие много красиви неща. За мен отношението на Ева е необяснимо. Помагал съм много на Гого и не заслужавам такова отношение към мен", коментира Стефан Диомов.

След тези случки бургазлията изпратил на членовете на "Тоника" нотариално писмо, в което ги уведомява, че повече не желае да пеят песните му. Сезирал е и сдружението МУЗИКАУТОР, позовавайки се на Закона за авторското право. Творбите му включват 80 емблематични песни и 220 вокални композиции.

И макар много почитатели да остават разочаровани от това решение, браншът го подкрепя и приветства. Вчера телефонът му е прегрял от поздравленията на стотици колеги. "Не може някой така да се гаври с теб", заяви той с болка.

Въпреки, според много хора, очакваната стъпка от негова страна, всичко от групата са останали изненадани. "Не ме занимавайте с глупости. Имам рани да си ближа", е казала Ева по телефона пред изданието. За ТВ7 е коментирала, че композиторът също е допуснал много грешки в техните отношения. "Може би той е засегнат от това, че аз не искам да го видя. Но то си има някаква причина, която аз лично ще изясня с него, когато му дойде времето. Разбирам, че е наранен, но моята рана е много по-голяма от неговата", са били думите ѝ.

"Нямам коментар", е заявила Милица, а Драго е казал, също лаконично: "Много съм изненадан."

След тази забрана "Тоника" ще остане почти без репертоар. Диомов поне е направил компромис, оставяйки им името на групата, което също е негова идея.

Припомнете си тук едно от вечните изпълнения на групата и една от вечните песни на композитора: