Великобритания отряза наши студенти от безлихвени заеми

Българи и румънци съдят правителството на Острова за дискриминация

Български и румънски студенти ще съдят правителството на Великобритания за дискриминационно отношение. Причината за крайната мярка е спирането на студентските заеми и грантове на студентите от двете източноевропейски страни. По думите на потърпевшите младежи определени политици на Острова използват тези ограничения, за да демонстрират опитите си за ограничаване на имиграцията, съобщава „Монитор”.
„Тези младежи са дискриминирани по политически причини, събираме доказателства и ще влезем в съдебна зала до седмица”, категоричен е Стюарт Стиванс, който се е наел да представлява потърпевшите младежи.
Група от около 20 студенти, които представляват стотиците учащи със спрени плащания, ще предизвика управляващите в правителството на Дейвид Камерън в съда. По думите им това е нарушение на закона и отявлена дискриминация, пише и в. „Гардиан“. Правителството спря плащанията на стотици студенти от България и Румъния след като се появиха доклади, че рязко са зачестили кандидатурите за финансова помощ от двете страни. Мярката съвпада и с вихрещата се антибългарска кампания по вестниците на Острова след отпадането на ограниченията за работа във Великобритания. Румънски политици се опитаха да защитят гражданите си в Обединеното кралство, обвинявайки британските власти в ксенофобско отношение. По време на посещението си в Лондон външният министър Кристиян Вигенин повдигна въпроса за запорираните заеми и получи уверение, че се работи по темата и скоро всеки, който има право на финансова помощ, ще я получи. До момента едва на няколко десетки младежи са възобновени вноските. По време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Обединеното кралство през март спрените студентски заеми ще е една от водещите теми на разговори.