Домоуправители ще протестират срещу забавяне на санирането

"Настояваме да знаем какво възнамерява да прави регионалното министерство"

Много домоуправители на блокове, които са кандидатствали за саниране, са пред протест срещу забавянето на процеса, съобщава "Труд". Хората са възмутени, че Министерството на регионалното развитие не обявява обществена поръчка за избор на фирми, които да проектират и извършат санирането. Така има опасност настъпващият строителен сезон да бъде изпуснат, а проектът, финансиран от ЕС, трябва да приключи до края на октомври догодина.

За санирането бяха предвидени общо 63 млн. лв., като до момента са кандидатствали над 300 жилищни сгради. Много от живеещите в тях са внесли капарото от 500 лв. и са събрали помежду си парите, които трябва да платят и чакат само избора на строителна фирма.

"Обследването на нашия блок е готово още през ноември м.г. и след това няма никакво движение. Настояваме да знаем какво възнамерява да прави регионалното министерство", заяви Диана Димитрова, домоуправител от София.

Стамен Чакъров от Кърджали е възмутен, че неговият блок е в същото състояние от декември. "Събрах от пенсионерите по 2000 лева, които стоят в специална банкова сметка без лихва. Досега щяха да получат по 150 лева от тези пари".

Междувременно вчера в официалния вестник на ЕК се появи предварително обявление на регионалното министерство, че ще бъде пусната поръчка за рамкови споразумения със строителни фирми - по една за всеки от седемте района на страната.

Датата за началото на процедурата по избора им е 31 март 2014 г. Ако има обжалване, процедурата ще приключи чак наесен.