Единственият хоспис в Бургаско може да има и филиали в областта

Отделението за долекуване става на година на 8 март

Отделението за долекуване в Бургаската многопрофилна болница или по-известно като първият хоспис може да има и филиали в други общини в областта. Това сподели началникът на звеното и бивш прокурист на МБАЛ - Бургас - д-р Георги Матев.

"Съществуват планове филиали да бъдат открити в общинските центрове Несебър и Приморско. Постепенно в дейността на Отделението за долекуване и продължително лечение ще бъдат включени и застрахователни институции", обясни водещият реаниматор.

Отделението в Многопрофилната болница за активно лечение навършва точно една година на 8 март. То е единствено по рода си в цялата Бургаска област, намира се на десетия етаж в Стария корпус на здравното заведение. То е първото в страната, което не е частна собственост, а се покрива с общински средства за да осигури на нуждаещи се бургазлии без финансови възможности по-качествен живот и грижа.
В него пациентите имат възможност да продължат лечението си, когато клиничната пътека е изчерпана, то не се покрива от Здравната каса. Там работят физиотерапевти, рехабилитатори, разполага с барокамера, условията са хотелски, близки могат постоянно да посещават болните.

По думите на д-р Матев, от откриването на базата до сега тя е била запълненена на 100%, като близо половината от желаещите да ползват услугата срещу заплащане на граждани на бившите съветски републики.