Пет прически за мръсни коси

Ето как най-успешно да се справите с положението

Поради липса на време и просто, защото косата ви прекалено бързо се омазнява поне веднъж в живота си сте подадали в неприятната ситуация прическата ви да не е в най-прекрасния си вид. Шапката не винаги е добро решение. Ето няколко бързи и ефикасни идеи.

1. Приберете косата в екстравагантна конска опашка

Стегнете здраво косата си, така че да е без обем в предната част. Вържете я високо горе и тупирайте. Можете също така да я сплетете. Напръскайте с лак за коса. За предпочитане е да добавите диадема или шал, които да скрият замърсените корени. Увийте кичур коса около основата, за да седи по-оригинално.

2. Не решете косата от корените към върховете

Първото нещо, което повечето дами правят в такъв момент, е да срешат косата, като се надяват, че така ще я приведат във вид поне малко. Това обаче само може да влоши положението. Омазняването на косата започва първо от корените. Ако я срешете по дължина, ще разпространите всичко надолу и цялостно тя ще изглежда много по-мръсна. Минете с гребена или четката само по върховете, така че да не са заплетени. Ако имате бретон, е по-добре да го вдигнете нагоре с фиба, защото, ако е спуснат над лицето ви, ще е прилепнал към челото и гледката няма да е никак приятна.

3. Направете си морска прическа

Сигурно се досещате колко добре изглежда косата ви след плаж. Въпреки че цял ден сте се къпали в морето и сте се пекли на слънце, тя стои на красиви начупени клечки, все едно току-що сте излезли от фризьорския салон. Този ефект е постижим и в домашни условия и е особено ефикасен в случаи като този. Смесете вода и морска сол и напръскайте цялата си коса. Наведете главата надолу и подсушете леко със сешоар. Още по-добре, ако е с дифузер. Добавете интересна фиба. Кой би казал, че току-що ставате от сън?

4. Накъдрете краищата

Мръсната коса е идеална за къдрене и задържа форма много по-лесно. Подвийте краищата си, а в предната част сложете лента. Пяната за коса също е добро решение. Намачкайте цялата коса с пръсти и изсушете. Можете да я оставите да изсъхне и сама. Освен че пяната ще даде обем на мръсните ви и сплескани корени, начупените кичури ще изглеждат много по-бляскави и поддържани. И то без никакви усилия!

5. Направете си небрежен кок

Кокът изпълнява функцията на конската опашка. С него успяваме да се измъкнем винаги в неочаквани ситуации. Вържете се високо, тупирайте и увъртете кичурите около основата на ластика. За да ви е още по-лесно, може да го направите и със специална гъба. Прикрепете с фиби и пригладете стърчащите косъмчета. Ниският кок също е добро решение. За предпочитане е да е на една страна и косата да е разделена на страничен път, за да не се вижда линията на скалпа точно отпред. Така погледите ще са насочени към кока ви, който ще е встрани на лицето ви, и към чистата част от косата.

Как да я запазим чиста по-дълго време

* Бъдете внимателни с използването на преса и сешоар. Колкото повече топлина попада върху скалпа ви, толкова по-бързо се омазнява косата. Получава се така, защото топлата струя предизвиква потните жлези на главата.

* Когато пипате прическата често с ръце, това също се отразява. На ден по ръцете ви попадат милиони микроби, прах и мазнини, които след това прехвърляте върху нея.
Затова е най-добре, след като я измиете, да я приберете или да я сплетете на рибена кост. Не слагайте веднага лак или други стилизиращи продукти, защото така ще се е замърсила още на следващия ден.

* Нанасяйте шампоан по два пъти. Скалпът, също като лицето, има нужда от дълбоко почистване. Нанесете шампоан веднъж и търкайте продължително главата с върха на пръстите, за да премахнете събралата се мръсотия. След като изплакнете първия път, тя вече ще се е отделила от темето. Когато я измиете втория път, напълно ще се отървете от всичко ненужно.

* Бъдете умерени с балсама, маската за коса и кристалите. Не слагайте твърде много балсам, но също така и накрая не го отмивайте напълно, за да може да се разрешите по-лесно и косата ви да е бляскава и еластична.

* Не прекалявайте и с кристалите в краищата, за да не седят мазни от течността. Сложете толкова, колкото да ги запечатате и да не изглеждат изгорели.