Трифон Митев: Важните решения в БСП се вземат в тесен кръг

С появата си АБВ провокира разговори, които дълго бяха отлагани в левицата

“Винаги съм търсил дискусията и по-широк кръг от членове и симпатизанти на БСП да имат своето  отношение към националните проблеми и политики, независимо дали става въпрос за вътрешни, външни или такива, които се отнасят към определен регион.” Това заяви в ефира на БНР-Стара Загора Трифон Митев, член на инициативната група на АБВ и доскорошен председател на областната структура на БСП- Стара Загора.

Митев каза, че е отделил време за анализ и размисъл за случващото се в червената партия, преди да се присъедини към АБВ. Трифон Митев бе категоричен, че важните партийни и управленски решения в БСП се вземат в тесен кръг на „Позитано“ 20, а участието на регионалните партийни структури се ограничава до предизборните кампании. Той обаче коментира, че с появата на АБВ се е провокирала началото на вътрешнопартийни дискусии в социалистическата партия – за политиките и комуникацията между отделните членски и управленски нива и структури.

Що се отнася до изключването на привържениците на АБВ от червените редици, Трифон Митев обясни, че те са изключени като членове на Националния съвет на БСП и това са правомощията на Съвета. Те обаче не са изключени от партията, каза той и допълни, че идеята за т.нар. „самоизключване“ е обикновено внушение и това решение може да се вземе от основната партийна организация, на която всеки един от тях е член. Както и въпрос на личен избор на всеки един от тях.

През следващите няколко дни пък разшишеният състав на старозагорските активисти на БСП ще се събере за първи път от две години, където тема на обсъждане ще бъдат, освен предстоящият евровот и подготовката за него, но и съдбата в редиците на партията на самия Трифон Митев и младия социалист Георги Русев заради обвързаността на двамата с АБВ.

ЕТО ЛИЦАТА НА БСП В СТАРА ЗАГОРА, КОИТО БЯГАТ В АБВ

Митев разказа, че напоследък е извадил за себе си доста житейски и партийни уроци – наред с разочарованията обаче е получил подкрепа от съпартийците си, понякога явна, понякога скрита. „Сега е времето да видиш приятелите си, аз смея да кажа, че съм богат с приятели“, заключи Трифон Митев.

Като мотивация за избора си Трифон Митев заяви: АБВ дава алтернатива за повече прозрачност при вземане на решенията, алтернатива за премахване на задкулисието, алтернатива за това каквото си обещал, да го направиш и не на всяка цена да оставаш във властта, когато нямаш възможност да изпълниш политическите си обещания“.

По темата за Украйна и отражението на кризата държавата ни Трифон Митев, като подчерта, че изразява лично мнение, определи действията на външния ни министър като прибързани. „Все пак това е още един пламнал пожар, към който трябва да се отнасяме много внимателно, да внимаваме с изразите и действията си. Разбирам, че като членове на ЕС трябва да се съобразяваме с общата позиция, но в същото време мисля, че и ЕС трябва да се съобрази с интересите и позициите на България.“