Дами, наспивайте се за дълъголетие и здраве!

Дълголетието на жените зависи от достатъчния сън

Американски учени успяха да установят, че дълголетието на жената е скрито в достатъчния сън

Самото изследване, открило, че дълголетието на жената е скрито в нейния сън, се провежда под ръководството на психиатъра Даниъл Крипке и неговия екип, които проверяват каква е съдбата към момента на стотици жени, взели участие в едно проучване, извършено в периода 1995–2000 г. Става въпрос за общо 459 жени, живеещи в Сан Диего, Калифорния, които са на възраст между 50 и 81 години. От тях учените издирват 444, от които обаче се оказва, че 86 вече не са между живите.

Анализът на получените впоследствие резултати разкрива нещо наистина неочаквано – оказва се, че при тези от изследваните жени, които спят от 5 до 6,5 часа през нощта, смъртността е и най-малка. Предишни изследвания показват, че сънят с продължителност между 6,5 и 7,5 часа е най-полезен и здравословен.

Добрият сън обаче далеч не е единственото нещо, от което зависи собственото ни дълголетие. Само преди броени месеци други американски учени установяват, че гените на всеки отделен човек също играят изключително голяма роля за това каква ще бъде продължителността на живота му.

Учените правят сравнителен анализ на общо 300 хил. генетични маркера на 800 столетници и на профилите на съвсем обикновени хора. Разработен е специален генетичен модел, чрез който може да се разбере дали има генетична предразположеност да се доживее до дълбоки старини или не.

Вече се знае, че жените имат нужда от повече сън в сравнение с мъжете. Това се обяснява с тяхната мултифункционалност, изцеждаща почти докрай силите им през деня.