Вестниците в четвъртък, 20 март

Липсата на съгласие за българската позиция по украинските събития е водещата тема за вестниците в четвъртък

 

„Българският парламент може и да не приеме позиция за ситуацията в Украйна и такава да се формира на извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник (24 март). Такъв призив отправи лидерът на ДПС Лютви Местан, а по-рано председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира лаконично пред журналисти, като ги попита дали са чули друг парламент да е излизал с декларация по темата.
Председателят на БСП Сергей Станишев анонсира във вторник, че днес левицата ще предложи Народното събрание да приеме обща декларация, като стъпи на внесените три взаимно изключващи се проекта - от ГЕРБ, БСП и "Атака". Местан веднага реагира, че темата не предполага тяснопартийни подходи, а изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес.
В крайна сметка обсъждането не е включено в програмата на депутатите за тази седмица, а парламентарните групи проведоха консултации за обща позиция на Народното събрание. След първия кръг разговори депутати от управляващото мнозинство бяха оптимисти, че може да се постигне консенсус, като конкретни текстове ще се обсъждат на заседанието на парламентарната външна комисия в четвъртък, на което ще присъства и външният министър Кристиан Вигенин.
Плановете им предвиждаха в петък парламентът да обсъди декларация, но след призива на Лютви Местан и реакцията на Миков това едва ли ще се случи. Председателят на външната комисия Янаки Стоилов (БСП) пък коментира, че не трябва да се надценяват възможностите за общо решение, тъй като различните парламентарни групи имат и елементи, на които държат. Добави, че е допустимо да се намерят максимално допирни точки, което да придаде по-голяма солидност на българската позиция, но това ще стане ясно след заседанието на комисия утре.
Местан настоя за обща държавна позиция на парламента, президента и правителството, като отчита българският национален интерес...
Лидерът на ДПС не отговори еднозначно какво е отношението на партията му към евентуални санкции от ЕС към Русия. България като страна от ЕС ще трябва да участва активно при формирането на обща европейска позиция, отчитайки българския национален интерес, отговори Местан..." - в. „Дневник".

„България има нужда от национален консенсус по въпросите, касаещи Украйна.
Това заяви президентът и председател на АБВ Георги Първанов при посещението си днес в Пловдив.
По думите му позицията на правителството за кризата в Украйна не е убедителна и минава през различни постановки.
„Събитията там ни засягат пряко, а ние още нямаме ясна позиция, което е поредното доказателство, че това правителство не работи", коментира той.
Според Първанов трябва да се обявим против санкциите срещу Русия, защото ще бъдем много ощетени от тях...
Позицията на БСП по събитията в Украйна е неубедителна, твърди Георги Първанов...
Той не пожела да прогнозира дали ще има нова Студена война..." - в. „24 часа".

„Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война. И да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път. Смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса. Това заяви в предаването Референдум по БНТ във вторник вечерта издателят на вестник "Дума" и председател на Движение "Русофили" Николай Малинов. "Не съм чул България все още да има официална позиция. Коя е официалната позиция - на парламента, на Министерския съвет, позицията на външния министър може би. Събитията се развиват много динамично", каза депутатът.
А днес в парламента изказването му се коментираше кулоарно, но не и в официални изявления на ръководството на БСП..." - в. „Стандарт".

„Аналогия между Крим и Кърджали разбуни парламента. Повод станаха думите на соцлидера Сергей Станишев "да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България, от друг център, и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област", заяви Станишев.
"Смятам за дълбоко неприемливо разгръщането от страна на отговорни политически фактори - от политически лидери до президент, на хипотези от рода на "а ако утре някой поиска референдум за Кърджали" - Станишев, или "могат ли български граждани от турски произход да се обадят на турския премиер и да поискат намеса" - Плевнелиев", реагира светкавично лидерът на ДПС Лютви Местан. "Подобни въпроси, макар и под формата на отрицание, волно или неволно биха събудили абсолютно необосновани асоциации, защото в България няма гражданин, който да не е приел безусловно териториалната цялост до усещане за свещеност на държавните граници и суверенитета на Република България", посочи още той. Думите на Станишев предизвикаха остра реакция и от ГЕРБ, които обявиха, че ще сезират ДАНС..." - в. „Стандарт".

„Отношението към ситуацията в Украйна и Крим вби клин между правителството и парламента, между двете управляващи партии, както и вътре в самата левица. Заради непримиримите позиции между еврофили и русофили в БСП парламентът отложи вчера обсъждането на декларация за позицията на България към събитията в Украйна въпреки тържественото обещание на соцлидера Сергей Станишев предишния ден, че БСП ще постави въпроса за разглеждане. Въпросният проект осъжда руската анексия на Крим и не признава проведения там референдум. Докато за русофилите това е "победа в Третата кримска война на всички православни славяни в света", както се изрази издателят на в. "Дума" и соцдепутат Николай Малинов. Част от червените се доближават до позицията на "Атака", другите са за стриктно придържане към позицията на ЕС, на която симпатизира и ДПС.
Допълнително напрежение нагнети и внушението на Станишев в интервю за "Труд", че ако България признае референдума в Крим, един ден с подобно допитване външна сила може да анексира Кърджалийско. Думите му взривиха ДПС и ГЕРБ...
Възможно е парламентът изобщо да не приеме позиция за Украйна, а с тази задача да бъде натоварен Консултативният съвет по национална сигурност, който президентът свиква в понеделник..." - в. „Сега".

„Президентът на България заяви от Лондон, че ЕС трябва да излезе със силна и единна позиция по кризата в Украйна.
"Вярваме, че Крим е част от Украйна и че Украйна е част от Европа. Убеден съм, че лидерите на ЕС ще намерят сили, за да осъдят категорично този акт на агресия от страна на Руската федерация", каза Плевнелиев пред репортери в Лондон.
В сряда той завърши тридневната си визита в страната. Във вторник бе приет от кралица Елизабет II. След това разговаря с външния министър Уилям Хейг и с вицепремиера Ник Клег.
Плевнелиев подчерта, че "светът видя окупация на Крим от руски войски, последвана от референдум, който е незаконен и не отговаря нито на украинската конституция, нито на международното право".
Според него на започващата днес среща на върха в Брюксел лидерите на 28-те еврочленки трябва да покажат, че отстояват ценностите си, най-важната сред които е върховенството на закона..." - в. „Труд".

Вероятността от отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества също е сред темите на всекидневниците.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откри вчера процедура за отнемане на лицензите за обществена доставка на еленергия на "ЕВН електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" е "Енерго Про продажби". Това са дружествата под шапката на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго Про", които продават еленергията на битовите потребители и на малкия бизнес.
Това става, след като комисията заседава закрито три часа, а журналистите чакаха за изявление през това време на тротоара пред сградата на "Дондуков", но дочакаха само прессъобщение.
Решението на ДКЕВР е продиктувано от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система, пише още в съобщението. Електроснабдителните дружества на ЕВН и на "Енерго Про" са извършили прехващане на свое вземане, като са нарушили разпоредби от Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените. "ЧЕЗ Електро България" пък не е прихващало, а е задържало плащания към НЕК, като е поставяло условия да получат плащания за зелена енергия. Така и това дружество е нарушавало лицензията си, пише в обосновката на ДКЕВР за отваряне на процедурата за отнемане на лицензите. Само дни след като ДКЕВР съобщи, че енергодружествата не плащат на НЕК 318 млн. лв., вчера те вече бяха набъбнали на 347,6 млн. лв. 216,6 млн. лв. били дълговете на "ЕВН електроснабдяване", 67,3 млн. лв. на "ЧЕЗ Електро България", и 63,7 млн. лв. - на "Енерго Про продажби".
ДКЕВР дава още 7 дни на трите дружества да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях.
14-дневен е срокът пък за предоставяне на писмени становища по решенията за откриването на процедура за отнемане на лиценза. Решението идва след няколко дни престрелки между висши представители на държавата, БЕХ, НЕК и енергодружествата.
Стигна се дотам ЕВН да изпрати на НЕК не издължаването на търсените от държавната компания суми, а 32 млн. лв., обявени като "краткосрочна ликвидност". На самото платежно пък пише "префинансиране", уточниха вчера от държавната компания, която не им прие милионите, тъй като били заем.
Не дължим нищо на електроразпределителните дружества, разплащаме се с тях, бяха категорични вчера от НЕК. Те ни дължат милиони и сме го доказали пред ДКЕВР с фактури, поясниха още оттам.
Премиерът Орешарски: И при най-лош сценарий ще има ток и кой да го доставя "Силно се надявам, че няма да се стигне до отнемане на лицензи, все пак се надявдам, че електроразпределителните дружества ще развиват своята дейност в съотвествие със закона и регулацията в България", коментира премиерът Пламен Орешарски по повод вчерашното решение на ДКЕВР да стартира такава процедура спрямо ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-ПРО."
Министър-председателят обясни, че в момента има спор, стартирането на процедура предполага период, в който всички заинтересовани страни могат да доказват своите тези..." - в. „24 часа".

Под команда от управляващите Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна вчера процедура по отнемането на лицензиите на електроснабдителните поделения на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Точно преди 4 дни икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че ако енергийните дружества не платят 318 милиона лева на Националната електрическа компания (НЕК), ДКЕВР може да прибегне до крайни мерки. Едновременно с това заради рязкото намаляване на потреблението на ток диспечерите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) наредиха да бъде ограничено производството на ток от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете и зелените централи.
За да избегнат процедурата за отнемане на лицензиите, някои от дружествата опитаха компромис. ЧЕЗ плати част от сумата, която е прихванало за изкупен от дружеството, но неплатен от НЕК зелен ток. ЕВН пък във вторник предложи заем от 32 милиона лева на НЕК. Държавната компания не прие тези плащания. Така вчера след тричасово закрито заседание регулаторът започна действия по отнемане на лицензиите с мотив, че е застрашена сигурността на доставките. Според регулатора "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-Про Продажби" лишават НЕК от пари, което блокирало цялата дейност на компанията.
На 7 април ДКЕВР ще обсъди публично казуса и ще изслуша страните, а крайното решение ще бъде взето по-късно. Процедурата по отнемането на лицензиите обаче е дълга, тромава и неясна. Ако трите ЕРП-та отстранят нарушенията си в срок от 7 дни, ДКЕВР да може да я прекрати. В противен случай времето за приключването й може да трае от половин до една година.
По закон ЕРП-тата са длъжни да изкупуват енергията от присъединените към тях ВЕИ-та и да я предават на НЕК. Според методика, действала през 2012-2013 г., след това парите трябва да им бъдат възстановени от държавната компания. Тя обаче не го е правила заради натрупан дефицит след намаленията на тока за бита, а през есента на миналата година Върховният административен съд отмени окончателно методиката, наложена от ДКЕВР. Затова и ЕРП-тата са започнали да прихващат част от тези дългове от текущите си плащания. Това е процедура, позволена от Търговския закон, но НЕК и икономическото министерство я определят като неправомерна..." - в. „Сега".

Делото срещу 13-те имами също е отразено от всекидневния печат. 

„Една ефективна присъда, две условни и десет глоби наложи Пазарджишкият окръжен съд на 13-те имами по безпрецедентен досега процес.
Съдът призна всички за виновни, че са участвали в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями", която е имала за цел да проповядва антидемократична идеология чрез салафисткото течение в исляма, което се изразява в противопоставяне на демократичните принципи, разделението на властите и основните човешки права и което отрича либерализма.
На практика съдът уважи изцяло искането на прокуратурата. Ефективната присъда е от една година при първоначален строг режим за Ахмед Муса Ахмед, който е имам от квартал "Изток" в Пазарджик.
В негова подкрепа в градинката пред съда в Пазарджик бяха дошли много хора от квартала. След произнасянето на присъдата някои от тях се разплакаха, а други нарекоха наказанието несправедливо.
След като той излезе от съда беше посрещнат от близки, с които заедно поеха към квартал Изток. На единият тротоар срещу съда се бяха събрали и около десет младежи, развяващи български знамена. Стигна се само до размяна на реплики. Полицейското присъствие в района беше засилено.
Муса беше признат за виновен и за разпространение на религиозна омраза чрез слово. Съдът постанови той да изтърпи и предишно наказание от три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок, тъй като извършените от него престъпления са в рамките на изпитателния срок. Така Ахмед Муса Ахмед ще трябва да изтърпи едно общо наказание от четири години лишаване от свобода при строг първоначален режим в затвора.
В хода на процеса стана известно, че не може да бъде дадено точно определение за това какво е салафизъм. Според прокуратурата то е направление в исляма...
Останалите мюсюлмански духовници не бяха изненадани и обявиха, че ще обжалват присъдите на втора инстанция. Някои заявиха, че ще съдят и държавата. Докато съдия Ивета Парпулова четеше решението си, повечето се усмихваха.
Процесът срещу проповедниците започна през септември 2012 година. Две години по-рано срещу тях ДАНС (тогава под ръководството на настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев) проведе зрелищна акция..." - в. „Труд".

„Всички 13 имами, разследвани за проповядване на радикален ислям, бяха признати вчера за виновни от окръжния съд в Пазарджик. Магистратите решиха, че обвиняемите са участвали в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями", която е имала за цел да проповядва антидемократична идеология чрез салафисткото течение в исляма и насаждане на омраза. Въпреки че всички бяха признати за виновни, съдът даде само една ефективна присъда, а останалите осъди условно и на парични глоби. Така на практика бяха удовлетворени исканите от държавното обвинения наказания.
Единствената ефективна присъда получи Ахмед Муса Ахмед, който проповядва в ромския кв. "Изток" в Пазарджик. Съдът постанови една година при първоначален строг режим и 5000 лв. глоба. Ахмед обаче има друга условна присъда от 3 години, така че трябва да лежи общо 4 години в затвора.
Двете условни присъди са за Сеид Мутлу и Абдула Салих. Мутлу получи една година затвор с три години изпитателен срок и глоба от три хиляди лева, а за Салих - 10 месеца затвор с три години изпитателен срок и три хиляди лева глоба. За останалите десет подсъдими наказанието е глоба в размер на 5000 лв. Причината за по-меката присъда е, че те са обвинени само в членуване в нерегистрирана религиозна организация. След края на делото повечето имами заявиха, че ще обжалват присъдите на втора инстанция и ще съдят държавата...
Безпрецедентното дело срещу имамите

Според държавното обвинение през май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия, е проведена среща, в която са участвали Саид Мутлу, Ахмед Ходжа и Муафак Аласад, както и представители на организацията "Ал Уакф ал Ислами". Мутлу е сочен от разследващите и за ръководител на организация в периода май 2005 - октомври 2010 г. на територията на Пазарджик, Смолян и Благоевград. "Подсъдимите са злоупотребили с понятието джихад и въпреки тайното финансиране от арабската фондация "Ал Уакф ал ислами" българската клетка на организацията у нас е налагала своя собствена идеология, повлияна от елементите на салафизма", заяви по време на пледоарията си прокурорът по делото Недялка Попова..." - в. „Сега".

„Една ефективна присъда, две условни и десет глоби. Така приключи след повече от две години и половина делото в окръжния съд в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени за проповядване на антидемократична идеология. Съдът призна всички за виновни.
Близо половин час съдия Ивета Парпулова чете наказанията, а пред Съдебната палата в Пазарджик имаше засилено полицейско присъствие. След началото на заседанието там се събраха двайсетина представители на ВМРО с български знамена, които настояваха имамите да бъдат наказани. Там бяха и стотина жители на ромската махала "Изток", които защитаваха своя духовен водач Ахмед Муса Ахмед. След прочитането на присъдата стана ясно, че той единствен е осъден на година затвор при строг режим и 5000 лв. глоба. Според съдия Парпулова той "проповядвал чрез слово омраза и разпространявал недемократични идеи в джамии и кафенета".
Имамът на Сърница Саид Мотлу, обвинен за създаване на организация за проповядване на антидемократична идеология в Благоевград, Смолян и Пазарджик, получи година условно и 3000 лв. глоба. Абдула Салих, районен мюфтия на Пазарджик, бе осъден на 10 месеца условно и 3000 лв. глоба.
Останалите десет души - имами, духовни лица, учител и съпругата му педагожка, бяха наказани с глоби от 2000 и 3000 лв. за участие в организацията за проповядване на идеологията на Мотлу.
Според съда те развивали дейността си от пролетта на 2006 до май 2010 г.
"Присъдата е абсолютно недоразумение, ще обжалваме. Не могат да ни съдят, че сме били против либерализма. Нищо не се доказа. Акциите срещу нас бяха поръчкови, а целта на делото - да повдига духа на електората на някои партии. Не бива да се нагнетява напрежение между религиозните общности", възмути се обвиняемият Али Хайредин.
"До седмица внасям жалба срещу присъдите", заяви адвокат Хари Харалампиев, който защитава петима от имамите..." - в. „Стандарт".