Съдът: Убиецът на Мастара невинен за лъжесвидетелстване

Кела с по-големи шансове за оправдателна присъда

Районният съд в Бургас оправда Бойко Стоянов по обвинение,че е излъгал по време на разпит във връзка с досъдебното производство за убийството на бизнесмена Димитър Стаматов Мастара.
През 2012 г по време на разпит Бойко Стоянов излезе с чисто нова версия за убийството на Мастара . Той категорично е заявил, че през ноември 2002 г. Мариян Георгиев Марата от Ахелой е стрелял и е умъртвил Стаматов. Преди това Марата дошъл пеша и двамата със Стоянов се качили на покрива на блока , където Георгиев е стрелял. От днешното определения става ясно, че съдът приема , че Бойко Стоянов не е излъгал и че показанията му през 2012 година , които са различни от тези през 2002 са достоверни.
По време на заседанието днес прокурорът поиска нова присъда от 4 години за Стоянов, защото той умишлено е лъжесвидетелствал, като е съзнавал и предвиждал последиците. Обвинението настоя съдът да вземе предвид отегчаващи вината обстоятелства, а именно че Стоянов е с 20 –годишна присъда и е показал безкритично отношение към деянието.
Адвокатът на Бойко Стоянов настоя той да бъде оправдан. Така да се даде възможност на прокуратурата да изясни истината по досъдебното производство за убийството на Стаматов, и след това да внесе обвинителен акт за лъжесвидетелстване срещу Стоянов.
Защитникът  посочи, че ВКС е отменил присъдата за убийството на Стаматов спрямо Пламен Дишков Кела и Тодор Неделчев –Недю и делото е върнато в досъдебното производство. Възможно е Стоянов също да поиска отмяна на присъдата и това да стане в срок от 6 месеца.
През 2004 година Окръжният съд в Бургас призна Бойко Стоянов за виновен в умишленото убийство на Димитър Стаматов Мастара и го осъди на 20 години лишаване от свобода. Върховният касационен съд отмени тази присъда в частта, в която са признати за виновни Пламен Дишков и Тодор Неделчев.

С днешното решение на съда се променят изцяло обстоятелства по досъдебното произвоство свързано с убийството от преди 12 години в центъра на Бургас. А соченият за поръчител на екзекуцията на Мастара – Пламен Дишков Кела се отдалечава все повече от ефективна присъда. Ако Дишков спечели частното дело срещу бившия си авер Тодор Неделчев –Недю за набеждаване в убийство, то възможността да се окаже невинен и извън решетките е напълно реална.