Майка на дете с увреждания осъди държавата

Помощните средства за деца с увреждания не са включени в т. нар. "позитивен списък"

Майка на дете с увреждане успя да осъди държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за дискриминация, става ясно от репортаж на tv7.

Административният съд в София се е произнесъл категорично, че социалното министерство води дискриминационна политика при предоставяне на помощни средства за децата с увреждания. С решението си съдът задължава министерството в рамките на шест месеца да реформира социалната си система в тази й част.

Красимира Обретенова е председател на сдружението на родители на деца с увреждания "Св. Мина" в Добрич. Вече близо 10 години тя води битки със институциите. По думите й е изключително сложно дете с детска церебрална парализа да се сдобие с помощно средство.

Чашата на търпението й прелива, когато от сдружението са измамени от търговец, обещал да им осигури проходилка. Обещанието било тя да е произведена в България, а цената й да е 700 лв., тъй като в Германия това помощно средство струва 4000 лв. Парите за съоръжението са събрани с дарение, но въпреки че търговецът е осъден, той така и не възстановил сумата.

След дълги опити чрез жалби, работни групи и писма от сдружението така и не успели да накарат социалното и здравното министерство да реформират социалната система в тази й част. Ето защо Обретенова завела дело – първо със сигнал в Комисията за защита от дискриминация, а след това и в Административния съд. Така се стигнало до решението, че начинът на предоставяне на помощни средства е дискриминационен.

Оказва се, че в т. нар. от родителите "позитивен списък" за помощни средства не фигурират детски помощни средства. Административният съд реши, че това е неправомерно и препоръча списъкът да бъде актуализиран с детски помощни средства, особено такива за деца с церебрална парализа.

Животът на родителите на деца с увреждания е свързан с това да ходят от институция на институция, да разхождат децата си по кабинети дори в най-лютата зима, за да се срещнат с чиновниците, вместо държавните служители да са задължени да ги посещават на място по домовете им.

Сега обаче семейства на деца с увреждания ще трябва да получат възможност да подават всички видове молби по електронен път и по пощата, а социалните дирекции да събират информацията, която им е необходима, по служебен път. Това е едно от предписанията на Административния съд.

Красимира разказва, че от близо 10 години се водят разговори, участват в комисии и изготвят предложения до социалното министерство помощните средства да се произвеждат в България. От една страна това ще ги направи по-евтини, от друга ще се открият и работни места. Инстиуциите обаче остават глухи и неми към тази идея.

Вече над 10 години те не могат да се разберат и колко са децата с церебрална парализа, какво е състоянието им и как ще се определят техните специални потребности. Това също е влязло в решението на Административния съд.

Сега министерството на труда и социалната поблитика има шест месеца, за да преструктурира тази част от социалната система. Красимира Обретенова е категорична, че няма да спре да се бори с бездушните чиновници и приканва родителите да не се страхуват, а да защитят интереса на децата и семействата си.