Имате болезнен сексуален акт?

Koга това е опасно...

Болезненост при сексуален акт не се случва единствено първия път. Това неприятно състояние може да се появи поради множество причини. В много случаи една жена може да изпита болезнен секс, особено ако няма достатъчно вагинално естествено овлажняване. Когато това се случи, болката може да бъде преодоляна с помощта на лубрикант, продължителна сексуална игра или просто се постарайте да се отпуснете и успокоите!

Ето в кои случаи жените могат да изпитват болезнено раздразнение при сексуален акт:

    Вагинизъм – това е често срещано състояние, при което е налице спазъм на вагиналните мускули, причинен най-вече от страх от нараняване.
    Вагинални инфекции – най-общо това са инфекции, причинени от гъбички, но не само.
    Проблеми с маточната шийка – в този случай пенисът не може да достигне максимално проникване, което при натиск причинява болка.
    Проблеми с матката – могат да включват фиброиди, причиняващи болка и дискомфорт.
    Ендометриоза – състояние, при което ендометриумът расте извън матката.
    Проблеми с яйчниците – включително кисти на яйчниците.
    Тазово възпалително заболяване – в такива случаи дълбоко разположените тъкани, които при натиск по време на полов акт, биват раздразнени и се появява болка и неприятно усещане.
    Извънматочна бременност
    Менопауза
    При полов акт скоро след операция или раждане
    При полово предавани болести – особено при генитални брадавици, херпес и язви, причинени от херпес, както и други заболявания.
    Увреждане на вулвата или вагината – тези наранявания могат да включват наложителни манипулации при раждане като епизиотомия (малък разрез в перинеума – пространството между вагината и ануса).

 

Как могат да бъдат преодолени тези болезнени състояния при жените?
Някои по-леки състояния, при които следствие е болезненият секс, няма нужда да бъдат лекувани от лекар специалист. Например, в случай на болезнен секс след бременност, изчакайте най-малко 6 седмици, преди да пристъпите към връщане на старите интимни навици. Въоръжете се с търпение, докато преодолеете вагиналната сухота. Можете да използвате антибактериален лубрикант на водна основа при нужда.

Други, по-сериозни състояния, причиняващи вагинална болка при полов контакт, имат нужда от вниманието на специалист. Ако вагиналната сухота се дължи на менопауза, вашият лекар може да ви предпише кремове, обогатени с естроген, който ще спомогне за хормоналния баланс. В зависимост от състоянието лекарят ви ще ви предпише специални лекарства за третиране на проблема.

Ако забележите особени симптоми като вагинално кървене и зацапване, генитални лезии, нередовна менструация, вагинално течение, неволни вагинални контракции на мускулите, както и всяко необичайно състояние, което ви притеснява, отидете на доктор!