Ръченицата ще преборва пиянството!

Концертите в морските ни курорти ще популяризират народните песни и танци

Фолклорни фестивали ще привличат чужденците по българското Черноморие като алтернатива на алкохолния туризъм. Ще бъдат организирани поредица от концерти в морските ни курорти, с цел популяризиране на българските народни песни и танци. Те ще се проведат в Слънчев бряг, Приморско, Созопол, Албена, Златни пясъци и Каварна. 

Вместо евтин алкохол на туристите ще бъдат предложени обучения по ръченица и хора. Според експертите културният и историческият туризъм остават на заден план, защото не се прави достатъчно за популяризирането им. Трудната задача да оспорят твърдението ще се падне на фолклорния център "Нестия". Според директора Христо Станков чужденците лесно се запалват по нашия фолклор.

Станков настоява народното ни творчество да бъде защитено и със специален закон. По думите му юристите вече работят по написването на законопроекта. Центърът започва и нова кампания, наречена "Живата вода - водата на живота". Нейната цел е да популяризира българските минерални извори, информира news7. В програмата й са включени поредица от фестивали във Велинград, Вършец и Сапарева баня.

Миналата есен BBC показа документален филм за алкохолния туризъм в България, озаглавен "Пиянство, обиколка по баровете и България". Филмът за пореден път съживи дебата за имиджа на България като страната с най-евтиния алкохол и организираните обиколки на заведения като туристически продукт.