Няма да слизам на махленското ниво на Манолова!

Д. Атанасова: Президентът ясно е изпълнил Изборния кодекс, такъв, какъвто е написан

Президентът ясно е изпълнил Изборния кодекс, такъв, какъвто е написан. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Няма да слизам на махленското ниво на Манолова за това кой закон е по-приложим и кои текстове са по-законосъобразни. Оценката за Изборния кодекс на г-жа Манолова вече е факт и е по-достойно тя да понесе отговорност за всичко, което сътвори, за това, че изборният процес ще зацикли и всичко е в хаос, дори и консултациите по отношение на създаването на РИК-вете в цялата страна. Това се дължи на компетентното отношение на вносителя Мая Манолова и на Изборния кодекс. Правната комисия на Народното събрание е комисията, която ще оцени достойнствата на проекта за Закона за Изборен кодекс и с гласуването на народните представители ще стане ясно дали се подкрепя или не. Г-жа Манолова удобно търси вината в действията на някой друг,но нека стане ясно за обществото, че за да се стигне до тази криза на законодателно решение в Народното събрание, именно Манолова и управляващото мнозинство е виновно”, заяви Десислава Атанасова.
„Текстовете на Изборния кодекс са толкова объркани и неясни, че при областните управители консултациите за РИК вървят изключително трудно и може би няма да донесат решенията си и решенията ще трябва да се вземат служебно от ЦИК. Какво ще реши ЦИК и кой ще назначи за ръководство на РИК предстои да видим. За да се стигне дотук е виновна Манолова и тя трябва да се извини на българите за целия хаос, който ще предизвика. Ако промените, които сме предложили, не влязат в най-скоро време за обсъждане, то ще се окаже, че не само евроизборите са застрашени, но не знам какво ще се случи на фона на провежданите избори на фона на целия ЕС”, посочи тя.

„Трябва да престанем да прехвърляме вината върху някой друг, защото президентът е изпълнил ангажимента си по Изборния кодекс, Народното събрание вече изпълни ангажимента си с това, че попълни състава на ЦИК. Този дебат трябва да приключи. Сега дебатът във всички парламентарни групи и правната комисия трябва да бъде да се приемат коректни текстове за промяна на Изборния кодекс”, посочи Атанасова.

„БСП са последователни в глупостите, които вършат. Те събираха и подписи за референдум, изхарчиха 14 милиона лева за провеждането му и вече една година не строят „Белене”. Подписите за Конституционния съд добре, че ги събират, аз вярвам в българската съдебна система. Ще очакваме решението му”, добави Атанасова.
„Тезата за импийчмънт на президента не знам къде се появи. Безспорно ясни са текстовете на Конституцията по отношение на импийчмънт на президента. Необходими са две-трети мнозинство на Народното събрание, което да поддържа такова искане. Нашата парламентарна група няма да подкрепи подобни идеи, тоест изобщо не обсъждаме такава теза”, заключи Десислава Атанасова.