5 напитки за по-добро храносмилане

Защото балансът на тялото ви много зависи от течностите, които приемате

Здравето – това е баланс на тялото. Той зависи от много неща: физическа активност, правилна стойка, правилно хранене…

Доброто храносмилане, разбира се, е на върха на този списък. Неслучайно лекари и диетолози непрекъснато ви съветват да пиете достатъчно течности – именно те помагат на храната да премине през тялото ни така, както трябва.

До голяма степен вълшебната вода е отговорна за детоксикацията на организма от всички вредни вещества, с които го пълним. За обратния канал – полезни вещества да влизат в тялото ни, обаче, ще трябва да се постараем повече.

Сайтът JewelPie.com ни предлага списък с пет напитки, пълни с добри (за нас) съставки:

1. Чай от джинджифил

Неведнъж сме писали за златните съставки на любимата етиопска подправка. По същество обаче тя си е един полезен корен, подходящ за настъргване, смилане, оваряване и какви ли не още начини да се извлекат полезните вещества от нея.

Отварата е един от тях. Пипкавият вкус на горещия джинджифил от стари времена се използва срещу грип, гадене и стомашни проблеми. И, както сами можете да се досетите, подпомага доброто храносмилане.

2. Гореща вода

Според традиционната китайска медицина храносмилането е процес, който изисква топлина. Аргументът в подкрепа е, че тялото ни има нужда от енергия, за да „изгори” съдържанието в стомаха.

Студената вода пречи на тези процеси. По-добре пийнете топла.

3. Джинджър Ейл

Джинджър Ейл е безалкохолна напитка, която много хора доста находчиво използват като алтернатива на популярните газирани напитки. Представлява ферментирал сок от джинджифил и е нещо като „бабин” лек за облекчаване на лошо храносмилане и морска болест.

Да, знаем. Пак този джинджифил. Но той наистина е полезен, така че – тежкò им на хората, които имат непоносимост към него!

4. Зелен или черен чай

Отново според китайските медицински писания чаят (истинският чай, т.е. растението с това име) е най-доброто средство срещу лошо храносмилане. Той помага на стомаха да усвои комплексните въглехидрати в трудносмилаеми храни като зърнените култури, бобовите растения и някои зеленчуци. По този начин тялото ни може да се съсредоточи в обработването на немалкото полезни вещества в тези храни.

5. Плодов ензим

Плодовият ензим е лакто-ферментирала напитка с високо съдържание на млечна киселина и много полезните лактобацили. Всичко това я прави подходяща за лекуването на чревни проблеми.

Вижте петте златни напитки в нашата галерия