Започна кървава война за лодките на Ропотамо, викат полиция

Глобиха концесионера, че изпълнява договора си с РИОСВ

Кървава война за това кой ще държи лодките на Ропотамо започна в резервата. Тази вечер концесионерът „Венис Марина” започна да се подготвя за сезона и пусна на вода катамараните. Очевидно в РИОСВ Бургас бяха предварително информирани, защото двама инспектори пристигнаха още преди да са доплували лодките от Атия. Хората на екоинспекцията съставиха три акта на концесионера с мотива, че няма договор за атракционната дейност и плавателните съдове нямат право да влизат в реката. На скандалната ситуация присъстваха и полицаи, които бяха повикани за респект. „Ето договорът, който имаме – под него стоят подписите на РИОСВ и нашата фирма. Ето и съдебно решение , в което пише черно на бяло, че договорът за разходка с лодка е в сила. На какво основание гоните лодките и ме глобявате”, заяви представител на „Венис Марина” и показа документите. Инспекторите на РИОСВ обаче само повдигнаха рамене и смутено обявиха, че само си изпълняват задълженията. „По всичко личи, че срещу нас има спусната поръчка и ни оказват натиск от всички страни. А ние просто си изпълняваме задълженията и правата по законен договор”, заяви Веселин Стоименов, който представлява фирмата-наемател.
Още в началото на седмицата избухна скандал, след като се разбра, че шефът на РИОСВ Бургас Антоний Иванов е обявил нов конкурс, с който ще се избира друг наемател. В същото време обаче за същата дейност има подписан 5-годишен договор фирмата „Венис Марина”. Според наемателя условията за участие в конкурса са така нагласени, че отсега се знае коя фирма ще спечели. Проверка на burgas.utre.bg установи, че частен консултант е определил изискванията за участие и провеждане на конкурса. Условията са били определени от бургазлията Петър Бакърджиев, който се занимава с частен бизнес и е собственик на няколко фирми, сред които и такива за недвижими имоти и строителство. Не е ясно защо РИОСВ не е ползвала услугите на собствения си юридически отдел, а е наела външно лице – бизнесмен за тази задача. Обществена тайна е, че бившият наемател на лодките Тодор Ташев иска отново да вземе концесията и повече от година се опитва да се върне на Ропотамо. Между Ташев и консултанта на конкурса Петър Бакърджиев има старо приятелство. 
Очаквайте разследване по темата – кой срещу кого воюва на Ропотамо, има ли замесени политици и криминално проявени лица във войната за резервата.