1300 наблюдатели ще следят за манипулации на вота

Активистите ще следят за законността на изборите в близо 5000 избирателни секции в различни региони на страната

Гражданското непартийно Движение „Модерна България“ ще се регистрира за участие в предстоящите европейски избори като официален наблюдател на изборния процес в съответствие с изискванията на Изборния кодекс.

В рамките на гражданска кампания „Модерна България за Честни Избори“, движението ще мобилизира около 1300 свои активисти като наблюдатели, които в изборния ден ще следят за законността на изборите в близо 5000 избирателни секции в различни региони на страната. Особен акцент Движение „Модерна България“ ще постави върху т.нар. „рискови избирателни райони“, в които в предходни избори е имало много сигнали и медийни публикации със съмнения за манипулация и фалшификация на вота като Пловдив, Бургас, Велико Търново, Варна, Видин, Враца, Сливен, Стара Загора и др. Ще бъде обявена и „гореща” телефонна линия и електронен адрес за сигнали за нарушения в хода на предизборната кампания и в изборния ден.

Медийни партньори на гражданската кампания „Модерна България за Честни Избори“ ще бъдат Агенция БГНЕС и интернет медията Хаштаг-BG.

Окончателният доклад от наблюдението на изборите на 25 май 2014 г. ще бъде изпратен до посланиците на страните от ЕС, САЩ, Русия, Швейцария и Норвегия, както и до ОССЕ, Европейската комисия и Венецианската комисия при Съвета на Европа.

Гражданската кампания „Модерна България за Честни Избори“ ще се ръководи от Национален щаб, в който участват:
Говорител – Петър Кичашки
Национална координация – Блажка Димитрова, Николай Близнаков, Радослав Георгиев, Росен Георгиев, Борислав Цеков, Михаил Михалев
Медиен мониторинг - д-р Иво Инджов, Милена Кичашка
Юридически екип – адв. Александър Желязков, Емил Георгиев, Андриан Боянов, Вероника Янева.

Участието на Движение „Модерна България“ като наблюдател в изборите няма да се финансира от чуждестранни фондации и донори, а ще се основава на безвъзмезден граждански принос и малки дарения от активисти и симпатизанти, както и на логистична и експертна подкрепа от Института за модерна политика и други неправителствени организации, участващи в движението. Започва и публично набиране на допълнителни средства за провеждане на информационно-разяснителна кампания срещу търговията с гласове.