Министерство на земеделието да излезе с ясна позиция

Проблемите в сектор тютюнопроизводство се задълбочават

Настояваме Министерство на земеделието и храните да излезе с ясна позиция по отношение на проблемите в тютюнопроизводството. Това каза на пресконференция народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Андонов.

„Министерството да изкаже своите намерения и стратегия за това какви ще са ангажиментите на държавата в този сектор, какво ще направи държавата и министерството към тези хора, които нямат алтернатива”, заяви Андонов.

„Голям проблем в сектор тютюнопроизводство в стремежа си да защитят интересите на голяма част от консултантските фирми в новата проектопрограма за развитие на селските райони, се спуснаха политиките в дадените сектори. Проблемите в сектор тютюнопроизводство се задълбочават. Тази селскостопанска година беше една от най-лошите за тютюнопроизводителите. За първи път от много години насам средната изкупна цена на тютюна беше с пъти занижена, има неизкупен тютюн. През март няма изплатени субсидии от гласуваните 100 милиона в бюджет 2014 г.”, посочи Андонов.

„Проблемите в новата селскостопанска година продължават. Не са започнали договарянията на изкупуването на суровината за новата селскостопанска година. Поради тези проблеми голяма част от хората емигрират в съседни държави. Ненамирането на препитание в своите населени места ги принуждава да емигрират. Това е плод на бездействието на министерството по отношение на тези проблеми”, заяви Георги Андонов. „Преди време този сектор беше важен от гледна точка на своя електорат на една от управляващите партии в момента, а именно ДПС. Надявам се в най-скоро време Министерство на земеделието и храните да спре да обслужва интересите на партийните централи от управляващата коалиция по отношение на обслужване на интереси, свързани с консултантските фирми и по отношение на своите амбиции за кадруване във фонд „Земеделие” и Министерство на земеделието и храните”, допълни той.

Петя Ставрева, председател на ПП „Обединени земеделци”, каза: „Свидетели сме на повторение на порочните практики на БСП и ДПС, на договаряне на европейска подкрепа на тъмно. Програмата за развитие на селските райони се договаря на тъмно, без широк обществен дебат, без да е ясно защо средствата се разпределят по този начин”.