Обявиха война срещу незаконните къмпинги по морето

В Царево се готвят за свиреп отпор срещу палаткаджиите на аванта

Морските общини се готвят за люта война срещу незаконните къмпинги по плажните ивици. По южното черноморие има поне десетина сборища, където къмпингари разпъват палатки и почиват на аванта цяло лято. Най-близката явка до Бургас е край залива Вромос до Черноморец. Там няма нито ток, нито вода, нито тоалетна. Цяло лято ваканцуващите изхвърлят тонове битови отпадъци и фекалии в морето.

Най-много са незаконните къмпинги в община Царево. Емблематичен е този в къмпинг Корал, където всяка година пламват бунтове между частни собственици и безплатно лагеруващи. Още миналото лято община Царево обяви, че започва акция срещу всички незаконни къмпинги, които никнат като гъби край морето. Комисия ще дебне по нивите за палатки и каравани и ще налага солени глоби на всеки, който къмпингува на неразрешено място. С годините се е превърнало като масова практика незаконното къмпингуване, а именно поставяне на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи без каквито и да е санитарни и хигиенни условия. Във връзка с това предстоят промени на Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево, с които точно да се регламентира начина, по който това ще може да се случва.
Същото е положението и в община Несебър. Най-невралгичната точка там е местността Иракли. Върху земите на стотици частни стопани всяко лято изникват 1000 палатки. След серия от скандали, миналата година там се стигна и до пожар, който за малко не изпепели близките бунгала в курортната зона.