Спряха делото за вакъфските имоти. Временно!

Умишлено протекат процеса, категорични бяха юристките на община Пловдив (обновена)

Окръжен съд спря делото за вакъфските имоти в Пловдив. Удовлетворено бе искането на адвоката на ищеца Красимир Руев за спиране до решаване на спор за правоприемството на Мюсюлманско изповедание по жалба от Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание.

Това е опит за умишлено протакане на процеса, който да бъде възобновяван, когато на Главното мюфтийство му е удобно. Ако бъде удовлетворена молбата на адвокат Красимир Руев за временно спиране на делото, това означава, че съдът вече признава Главното мюфтийство за правоприемник на имотите. Правоприемството трябва да бъде доказвано в днешното дело, а не във фирменото в Софийския апелативен съд, заяви пред окръжния съд в Пловдив юристконсултът на общината Мирослава Сукарева. Тя и двете й колежки настояха да не бъде удовлетворявана молбата, внесена от адвоката на Главното мюфтийство Красимир Руев.

Ищците поискаха делото да бъде спряно дотогава, докато Софийският апелативен съд не се произнесе по казуса дали Мюсюлманското вероизповедание, или Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание е правоприемник на някогашната Пловдивска мюсюлманска вероизповедна община. В крайна сметка съдът в Пловдив реши, че трябва да уважи искането на адвокат Руев и делото да бъде спряно до окончателното решаване на спора относно правоприемството на дружеството.

На 13 юни 2014г. в Софийския апелативен съд ще има заседание именно по този казус по жалба, подадена от Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание. То обжалва решение на Софийския градски съд по фирмено дело, с което Мюсюлманското вероизповедание е признато за правоприемник на редица мюсюлмански вероизповедни общини, включително и някогашната Пловдивска мюсюлманска вероизповедна община.

Определението на пловдивския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в едноседмичен срок. Трите юристконсултки на община Пловдив отказаха коментар дали ще подадат жалба в законния срок.

Претенциите на Мюфтийството са за собствеността върху 4 имота в града - Чифте баня, турските гробища, паркинга на съда и парцел с къщи при Водната палата.

На първото дело на 7 февруари адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев призова двама от четирима свидетели. Останалите не се явиха поради здравословни причини. Свидетелите Сюлейман Шекиб Сали и Рашид Яшар Асан разказаха по собствени спомени къде са се намирали част от имотите, за които Главното мюфтийство претендира.

По време на заседанието бе изслушано и вещото лице. То разказа, че е констатирало разлики в плановете на исканите имотите през годините назад и представените планове на същите към този момент.

След заседанието адвокат Руев заяви, че мюфтийството няма други доказателства освен свидетелски показания, чрез които да удостоверят собствеността на претендираните земи.

Стотици протестираха в деня на делото. Футболни запалянковци заформиха меле пред Джумая джамия. Към сградата полетяха камъни. Сблъсъци и ранени имаше и до Чифте баня.