ООН призова страните в украинската криза да прояват "максимална сдържаност"

Генаралният секретар на ООН Бан Ки Мун призова снощи страните в украинската криза да прояват "максимална сдържаност" и да започнат диалог за намаляване на напрежението. Украинският Съвет за национална сигирност и отбрана обсъди ситуацията в източната част на страната на спешно заседание през изминалата нощ.

Според местна телевизия, цитирана от БНР, сред дискутираните въпроси била възможността за въвеждане на извънредно положение в източните области. По неофициална информация, на срещата са присъствали губернаторите на тези области. Пред сградата на военното министерство на Украйна, където се състоя заседанието, имаше митинг. Според протестиращите, подобна среща е трябвало да се проведе още преди няколко седмици.

Депутатът Николай Рудиковски поиска Върховната Рада на страната също да бъде свикана спешно, още днес сутринта.

Проруски активисти, въоръжени с автоматични оръжия, превзеха управлението на милицията в източния украински град Краматорск, на 150 км от руската граница. Според очевидец, организираната бойна част от 20 мъже пристигнала с автобуси. По-рано вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков обяви в профила си във Фейсбук, че милиционери са влезли в престрелка с въоръжени в Краматорск и Красний Лиман в Донецка област. Нападателите в Красний Лиман били с автомати Калашников, които се ползват единствено в руската армия. Проруски активисти превзеха правителствени сгради и в източния град Славянск, а демонстранти проникнаха без да срещнат съпротива, в централата на милицията в Донецк.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров американският държавен секретар Джон Кери изрази силно безпокойство от нападенията. Според него, те били, цитирам, "дирижирани и синхронизирани като предишните в Източна Украйна и Крим". Кери предупреди, че ако Русия не предприеме стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна и не изтегли войските си от украинската граница, ще понесе допълнителни последствия. От своя страна, Сергей Лавров отправи предупреждение, че ако властите в Киев употребят сила, това ще подкопае перспективата за по-нататъшно сътрудничество по украинската криза, включително планираната четиристранна среща в Женева.