Изтече ултиматумът на Украйна към сепаратистките активисти

Свят

14-04-2014, 09:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как иглежда Европа през погледа на Русия

Русия ни предлага нови "МиГ-29", изкупува старите

Русия "анексира" Марс

Русия предупреди гражданите си да не пътуват в България

Европа трябва да даде единен отговор на Русия

Проруски демонстранти са превзели областната администрация в Донецк

Самообявила се Донецка република поиска войски от Путин

Стотици дежуриха на барикадите в Донецк тази нощ

МВФ: Напрежението в Украйна ще се отрази на икономиката на България

Може ли България да брани източната граница на НАТО?

Генералният секретар на НАТО Расмусен получи две важни български отличия

Н.Пр. Марси Рийс: Ще вземем предвид нуждите на всеки от НАТО, ако отправи искане

Русия е заплашвала членки на ООН преди гласуването за Крим

ООН призова страните в украинската криза да прояват "максимална сдържаност"

Украйна заплашва да прати армията на изток

В Източна Украйна няма руски военнослужещи и агенти

Украйна ще реагира твърдо на масовите безредици

ЕС очаква Русия и Украйна да спазват задълженията си по доставките и транзита на газ

В Донецк и Луганск също поискаха референдум за федерализация

Спецоперацията в Славянск взе първите жертви

Украински спецчасти провеждат антитерористична операция

Обама: САЩ и ЕС трябва да се подготвят за нови санкции на Русия

САЩ заплаши Русия с още санкции

Ще сближи ли Украйна САЩ и ЕС?

САЩ засилват военното присъствие в Черно море

Няма признаци демонстрантите да се подчиняват на властите в Киев

В 9.00 часа днес изтече ултиматумът на управляващите в Украйна към сепаратистките активисти в югоизточната част на страната, в който Киев поиска от тях да напуснат завзетите през последните дни държавни сгради и да предадат оръжието си. От неделя е в ход мащабна военна операция за възвръщане на контрола върху административните сгради.

Снощи неизвестни лица установиха контрол над сградата на градския съвет в Харцизк, Донецка област. Те свалиха от административното здание украинския национален флаг и издигнаха знамето на т. нар. Донецка народна република.

Проруски демонстранти задържаха край град Славянск товарен камион със снаряди за реактивна система за залпов огън "Град" на издигнат от тях контролно-пропускателен пункт. Задържаният автомобил принадлежи на Националната гвардия на Украйна.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов нареди в неделя всеобхватна антитерористична операция в източната част на страната, предаде РИА Новости. Той обвинява Русия във водене на война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Турчинов обяви, че няма да се допусне повторение на кримския сценарий и отново повтори, че украинските власти са склонни да се проведе децентрализация на властта в страната в полза на регионите.

Решението за операцията е взето от Съвета за национална сигурност и отбрана, след като в редица източни градове привърженици на федерализацията завзеха областните сгради, както и управленията на милицията.

Властите обявиха 9 часа българско време като краен ултимативен срок, в който проруските сепаратисти в Славянск трябва да напуснат окупираните сгради и да се предадат. По информация на "Ройтерс", след изтичането на срока на ултиматума, сепаратистите не дават никакви признаци, че ще изпълнят повелите на украинските власти.

В операцията ще бъдат привлечени и военните, уточнява Турчинов в обръщение към нацията.
Той гарантира неприкосновеност за тези протестиращи, които предадат оръжията си и напуснат завзетите сгради. Дава им се срок до понеделник за това.

Отстраненият президент на Украйна Виктор Янукович, който се намира в Русия, направи изявление, в което обяви, че страната му е на ръба на гражданска война и за това са виновни новите управляващи. Той заяви, че хората в Източна Украйна искат да защитят себе си и децата си и никога няма да приемат диктата на националисти. Според него е в ход една криминална операция, която прилива кръв. Сегашните управляващи, настоява той, не разбират, че е важно да се проведе диалог, а не да се организират бързи избори. Той обвини САЩ, че директно са свързани със случващото се. Директорът на ЦРУ Джон Бренан се е срещнал в Киев с и.д. президент Олександър Турчинов и вътрешния министър Арсен Аваков по тази причина, заяви той. От ЦРУ отрекоха тези обвинения. На пресконференцията му присъстваха отстранените бивш главен прокурор Виктор Пшонка и вътрешен министър Виталий Захарченко.

Русия осъди "провеждането на война срещу собствения народ". В изявление на външно министерство се казва, че "тези, които отхвърлиха легитимния си президент трябва незабавно да спрат тази операция". Руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че е много притеснен от новините, че Киев ще използва военна сила срещу проруските демонстранти.

Американският представител в ООН Саманта Пауър обвини Русия, че стои зад събитията.

Катрин Аштън заяви по-рано, че е сериозно обезпокоена от случващото се в различни градове в Източна Украйна". Тя отново призова Русия да уважава териториалната цялост на страната, но и Киев да проява сдържаност при операциите си.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда Украйна на извънредно заседание тази вечер. Срещата се провежда по руско настояване.

Съобщава се, че представители от мисията на ОССЕ, която бе изпратена в Донецк, са посетили за няколко часа Славянск, за да проучат ситуацията. При пристигането им колата им е била обградена от демонстранти, които обвинили европейските медии за начина на отразяване на събитията и поискали от Организацията по-точно представяне. Те първо предложили да заведат представителите отвъд барикадите, но след преговори са отказали, са съобщили местни медии. По-късно се очаква официален доклад.

Все още данните за пострадалите при днешните сблъсъци в Славянск са противоречиви. Според Киев, е загинал един човек и той е от органите на реда. Спекулира се обаче, че убитият е журналист. Съобщава се за двама пострадали. Има съобщения, че хора на "Десен сектор" са стреляли по местни, опитали да занесат помощи.

В Москва около 5000 души, някои от които са носели украински знамена, са протестирали срещу опитите на властите да наложат цензура относно отразяването на събитията в Украйна. Кремъл официално отрича обвиненията, че се опитва да налага такава цензура. Проучванията показват, че повечето руснаци одобряват руската позиция и анексията на Крим.

Междувременно в Донецк патриотично настроени укранци формират батальон за самоотбрана. В течение на два дни личният състав на батальона ще се организира и ще получи необходимото обучение. Впоследствие той ще изпълнява задачата да защитава гражданите на Донецката област.
"Ще защитим Украйна и Донбас. Нещата се оказаха по-лоши, отколкото очаквахме. Формираме батальон за защита. Всичко е законно. Трябва да отидете извън града, където ще получите униформа и автомати", пише в страницата си във "Фейсбук" активистът Сазонов.

Ръководителят на Харковската областна държавна администрация Игор Балута заяви, че под предлог, че искат референдум и особен статут на руския език, организаторите на безредиците в Харков се стремят да провалят насрочените за 25 май президентски избори в Украйна.