Съдът остави в ареста убийцата на малката Александра

Атанаска Георгиева заяви пред журналистите, че съжалява за стореното

Задържаната за убийството на малката Алекс - Атанаска Георгиева ще остане за постоянно в ареста. Това реши днес състав на Бургаския окръжен съд. Наложената мярка не бе оспорена от адвоката на подсъдимата - Благой Потеров.

Съдът прецени, че има голяма вероятност Атанаска да се укрие или да извърши ново престъпление, поради което наложи и най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Самото деяние пък се класифицира като умишлено убийство, извършено по особено жесток начин. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна.

При самопризнание обаче има смекчаващи вината обстоятелства. Именно заради признаването на жестокото убийство Атанаска може да отърве доживотния затвор. Ако пък бъде намерена за невменяема, тя ще се размине с решетките. Изглежда върху тази теза ще бъде градена защитата на 39-годишната жена. 

Очаква се тя да бъде изпратена за психиатрична експертиза в Ловеч, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Димо Маджаров. "Тази мярка ще бъде третирана спряно закона, а в него е предвидена такава възможност. Ако се налага експертиза, задържаното лице да бъде прегледано", каза Маджаров.

През цялото време Георгиева изглеждаше изключително потисната и затворена в себе си. Тя промълви пред насъбралото се множество журналисти единствено, че съжалява за стореното.