Как може един заек да ти каже дали си бременна?

Животът

14-04-2014, 15:20

Снимка:

Grit.com

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диляна Попова е бременна в четвъртия месец

Труп на бременна жена и череп на дете до вампирите край Асеновград

Бременна в 6-я месец отстъпи апартамента си на... 17 котки и 7 кучета

Бременните жени могат да слушат сърдечния ритъм на бебето (видео)

Бременната Ромина и Дарко на почивка в Патая (снимки)

Момиче с болки в гърба се оказа... бременно

Селена Гомес бременна от Бийбър?

Дженифър Анистън - бременна, оттегля се от киното?

Най-романтично представената бременност (видео)

Как жените са се предпазвали от нежелана бременност

Акушерки искат да бдят над родилките през бременността и след раждане

Резус фактор и бременност

40 000 семейства се надяват на бременност "ин витро"

Бременност в жегите - няколко полезни съвета

Трик за жени: Закуската помага за бременност

Как да се предпазим от бременност

Интересни факти за бременността и раждането

Продават положителни тестове за бременност в сайт за онлайн търговия

Варненски майки излизат на протест срещу колите по тротоарите

Лора Караджова: Много исках да стана майка

Варненските майки стягат количките за протест

Футболисти с дарове в дом "Майка и дете"

Ето срещу какво протестират майките! (снимки)

Майките с деца - с осигурени места във влаковете

Малчугани радват майките си в Банско

БАСТА зарадва самотни майки с подаръци и хранителни продукти за 8-ми март

Слади прегръдки. Майки и деца! (галерия)

Другата страна на майчината обич (снимки)

Красивото майчино тяло (снимки)

Майчина любов по... пандски (видео)

Съвременните тестове може и да изглеждат лесни и бързи, но са били непознати в близкото минало

"Ако има две черти, бременна си вече ти!”– в днешно време тестовете за бременност станаха толкова проста работа, че за да се установи такава не е необходима дори лекарска помощ. За по-голяма сигурност бъдещите майки просто си купуват два теста!

Как ли обаче са се чувствали нашите пра- и пра-пра баби, изпаднали в ситуацията да се чудят дали да очакват или не щастливото събитие? А как са постъпвали онези от тях, за които то не е било чак такова щастие, но поради късното установяване ипредотвратяването на нежеланата бременност е било невъзможно и със сигурност – много опасно за здравето?

Докато медицинските лабораторни методики са стигнали до съвременните си нива е изтекла много вода (камо ли до изобретяването на „бързите тестове” с чертичките). Междувременно лекарите са си правели какви ли не експерименти, за да направят нещата по-бързи. Медиците в древен Египет например „изследвали” жената, като я карали едновременно да пътува в кола (или по точно, в някое от древните средства за придвижване) и да пие алкохол. Целта била да се види колко бързо тя ще повърне – ако ù се догади твърде скоро, значи жената най-вероятно „очаква”.

Пак египтяните са открили първия тест с урина – той се състоял в това потенциалната бъдеща майка да пишка върху зърна от ечемик. Ако впоследствие зърната погълнат, значи дамата има повишени нива на естроген или най-вероятно е заченала…

Истинският пробив, естествено, дошъл векове по-късно, когато в началото на XX век учените открили така наречения „хормон на бременността” – хирион-гонадотропин, по-често срещан като ЧХГ (hCG). Това е вещество, което женското тяло започва да произвежда някъде шест дни след импрегниране и спира чак, когато бебето е доставено – хормонът помага за развитието на плода. Всяка бременна жена има в изобилие от него в урината и в кръвта си.

Дотук добре, но как да се изолира от общата лабораторна картинка? Учените установили, че ако инжектират на малки животни урината на бременна жена, това ще причини промени в тялото им, базирайки се на знанията си, че хормоните от едно същество биха могли да генерират биологични промени в тялото на други. Така се появил тестът A-Z на немския химик Зелмар Ашхайм и гинеколога Бернхард Зондек. Те правели тестовете си с мишки – били убедени, че нивата ЧХГ в организма им ще стимулират яйчниците им и до 2-3 дни това ще се покаже, като вдигнат температура.

Скоро методът станал популярен в средите и лекари от цял свят започнали да го използват за база на изследванията си. И докато в ЮАР Ланселот Хогбън адаптирал A-Z теста за жаби, в Пенсилвания, САЩ, д-р Маурис Фрийдман направил пробива си с бели зайци.

Неговият тест действал на същия принцип и между 30-те и 60-те години бил най-популярният в страната. Ако една американка била бременна, неговите зайци нямало как да подминат това. Лошата новина – оттам дошъл известният в страната израз „заекът умря”, който се използва, когато една жена разбере, че жената е бременна.

Не, че женският хормон е толкова пагубен за тях – напротив, инжектирани с него, зайците не генерират някаква особена телесна промяна. Освен факта, че яйчниците им набъбват… което може да се установи най-бързо чрез аутопсия.

Така че, за белите зайци в САЩ тестът винаги бил отрицателен.