Близките дни ще са решаващи за Украйна

Специална мониторингова мисия, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия ще има водеща роля.

Американският държавен секретар Джон Кери е обсъдил изпълнението на споразумението от Женева  за кризата в Украйна с руския външен министър Сергей Лавров и украинския премиер Арсений Яценюк, предадоха информационните агенции.

Кери е подчертал, че близките дни ще се решаващи за изпълнението на споразумението и че в този период всички страни трябва да изпълнят предписанията на документа, съобщават от Държавния департамент.

По думите му, това важи с особена сила за разоръжаванетона групите, които незаконно са се сдобили с оръжие и освобождаването на незаконно окупираните сгради на институции, и връщането им на техните законни стопани.

„Специална мониторингова мисия, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия ще има водеща роля." - се казва в изявление на Държавния департамент.

В разговора си с Яценюк държавният секретар на САЩ е изразил одобрението си за стъпките на украинското правителство през последните 24 часа, насочени към изпълнение на споразумението от Женева. Според Кери, временното правителство в Киев увеличава прозрачността и диалогичността на органите на властта. Той е приветствал и приемането на закона за амнистията, който днес влиза в сила.   

Руското външно министерство на свой ред заяви, че Сергей Лавров е подчертал необходимостта от незабавно и цялостно изпълнение от страна на украинските власти на документа от Женева, предвиждащ отказ от насилствени действия и започване на общонационален диалог с участието на всички политически сили и региони.

Междувременно агенция "Униан" съобщи, че сепаратистите в Славянск са обявили лов на украиноезични.
Преследването на хора, говорещи на украински, е обявено лично от лидера на сепаратистите в града Вячеслав Пономарьов.
Той е призовал местните жители да съобщават на „народната дружина" за всички подозрителни лица в града, особено за „говорещи на украински език".

Освен това той е заявил, че в Славянск са забранени партиите „Удар", „Свобода" и „Батькивщина", които той определя като „опозиционни". Агитацията за тях също е забранена.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите държат като заложничка кметицата на града Неля Щепа.