Концесионерът на "Софийска вода" няма да излиза от България

"Veolia вода" ще поднови договора със столичния доставчик в посока увеличаване на инвестициите

Изпълнителният директор на дружеството "Veolia вода", което е концесионер на столичния доставчик "Софийска вода", опроверга слуховете за оттеглянето на компанията от България.

Днес Бруно Рош се срещна с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, за да обсъдят необходимостта от предоговарянето на споразумението между "Софийска вода" и нейния концесионер.

Подновяването на договора ще бъде в посока повишаване на инвестициите с цел да се подобри още повече качеството на услугите, предлагани от регионалния доставчик.

"Ще направя всичко по силите си да подобря взаимотношенията между партньорите в "Софийска вода" – а именно Столична община и "Веолия", заяви в края на срещата изпълнителният директор на френското дружество.

В световен мащаб "Veolia вода" е най-голямата от групата "Veolia Енвиронман" и лидер в предоставянето на ВиК услуги. Компанията осигурява водоснабдяване за 100 милиона души по света, както и отвеждане и пречистване на отпадъчните води за 71 милиона домакинства по цял свят.

През 2010 г. "Veolia вода" печели концесията на "Софийска вода" АД. За периода до 2014 година е въведена в експлоатация най-голямата когенераторна инсталация в българския ВиК сектор за производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз. Реализиран проект на стойност 60 мнл. лева, чрез който СПСОВ "Кубратово" днес е най-модерното и голямо съоръжение на Балканите за пречистване на отпадъчните води и опазване на водните ресурси.