Реформа в професионалното образование обеща заместник-министърът Атанаска Тенева

Откри се шестото издание на Панорамата на професионалното образование в Пловдив

За мен е отговорност да открия Панорамата на професионалното образование, защото тук са заложени перспективите за реформа в професионалното обучение, заяви заместник-министърът на  образованието и науката Атанаска Тенева при старта на шестото издание на проявата. То се провежда  на 25 и 26 април 2014 г.  в Международен панаир Пловдив.

Повече от 400 ученици от над 200 професионални гимназии от цялата страна се представят на  най-големия форум за популяризиране на професионалното образование в България. Той ще покаже накъде трябва да вървим в тази област, подчерта  Атанаска Тенева. Панорамата е важна за избора на кариера и житейски път, добави тя.

„Тук се вижда какво могат бъдещите специалисти в индустрията, строителството, услугите. Но нашата работа няма да е свършена само с похвали за техните усилия и старание. Трябва да предприемем и реални стъпки, за да създадем условия за тяхната професионална и житейска реализация у нас, а не в чужбина“, каза при откриването  д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Своите знания и умения бъдещите специалисти показват в националните състезания: Приложна електроника „Мога и зная как", „Млади таланти в модата", „Най-добър млад хлебар-сладкар", „Най-добър млад барман", „Най-добър млад керамик", „Най-добър млад сервитьор", „Озеленяване и цветарство", „Стилни мебели и дърворезба", „Най-добра бизнес идея", „Най-добър млад фризьор и гримьор", „Най-добър млад готвач", „Най-добър млад строител".

Целта на инициативата е да подпомогне професионалното ориентиране на младежите и да даде старт на тяхната кариера.  Затова Панорамата на професионалното образование се подкрепя от много фирми,  бизнес структури и работодателски организации. Така се активизират връзките между училището и реалната икономика.

Същата идея стои в основата и на Международния панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2014, който започна на 24 април. Участниците  в 127 учебни предприятия от пет държави демонстрират умения по предприемачество и мениджмънт.  ТФ ФЕСТ се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми  към Министерството на образованието и науката в партньорство с Международен панаир Пловдив.

Двете прояви помагат за реализацията на младите хора, като им дават възможност за изява и за срещи с  бъдещи работодатели.