Мерт заклал малката Джейда, защото заплакала. Кръвта оплискала цялата стая

Съдът ще наложи постоянна мярка "Задържане под стража" на двойния убиец

Зверски убитата Джейлян се върнала от германския град Касел в Джебел заради момче, но връзката не вървяла.

Защо, дъще, защо! Защо се върна от Германия? Какво толкова търсеше тук? Смъртта ли?, тези въпроси задаваше ридаейки майката на Джейлян. Тя се върна в неделя призори от германския град Касел, а в ранния следобед погреба дъщеря си и внучката Джейда.

В Германия Джейлян чувстваше липсата на приятелите. Поне това споделяше. Преди време се върна заради момче от Джебел, в което беше влюбено. Той също имаше чувства към нея, но странно като излизаха навън, той не я държеше за ръка. Срамуваше ли се, страхуваше ли се – не знам. Това промени и чувствата на Джейлян към него. След мъжа си Орхан тя голяма любов нямаше, твърди пред 24rodopi.com младо момиче от Джебел, което също е било в компанията на Джейлян и Мерт. То също е било сред разпитаните в събота срещу неделя, когато в 1.00 часа като обвиняем за двойното убийство бе посочен 18-годишният Мерт Мехмед.

На този етап има признание на тийнейджъра пред прокурор, но десетки са и назначените експертизи, които тепърва ще трябва да разяснят по-детайлно престъплението.

По окървавената брадва, която убиецът скрил зад гардероба, имало коса от двете жертви. По ръцете  и коленете на задържания за двойното убийство са открити охлузни рани, които са били причинени при прескачането на терасата на жилището на Джейлян.

Двамата са се познавали добре, което личало и от мобилните комуникации между двамата. След убийството обаче Мерт е поставил в мобилния си телефон нова сим-карта, от която няма нито едно позвъняване към Джейлян. Мерт не бил подготвен да отговаря на въпросите за сим-картата и се огънал през разпитващите го.

До този момент "черната бройка" от 11-те приятели на Джейлян се очертавала Г. А. Тя закарала на 15 април Джейлян в Англия, като никой не знае какво са правели двете там. Г. А. финансирала пътуването със самолет и престоя там. Джейлян се върнала на 17-ти и споделила пред най-близката си приятелка, че е много разочарована от това, което видяла в Англия.

Мерт бил един от последните разпитани.

Той разказал в детайли как извършил убийствата. Прибрал се вкъщи, скрил брадвата, хвърлил дрехите си в легена за пране и си легнал да спи.

Картината в стаята беше ужасяваща, стените целите опръскани в кръв. При разпита младежът обяснил, че посегнал на детето, защото изненадващо се събудило и почнало да плаче, заяви окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

За този вид престъпление законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Именно до живот зад решетките ще поиска обвинението, обяви окръжният прокурор Светлозар Лазаров. По думите му най-вероятно ще бъде променена и квалификацията на обвинението в "грабеж, придружен с убийство по особено жесток начин". От прокуратурата ще настояват и за постоянна мярка „задържане под стража" на Мерт Мехмед.

Обвинител № 1 на Източните Родопи вече е изпратил искане до Окръжния съд в Кърджали за гледане на мярка за неотклонение и ще настоява за постоянна задържане под стража на Мерт Мехмед.

18-годишният Мерт е имал 6 висящи дела за кражби от частни домове и търговски обекти. Последният му голям обир е извършен в 1 часа след полунощ преди няколко месеца. Заедно с приятел задигнали цигари и дъвки за 1 400 лева от магазин, за което са наказани с пробация за 6 месеца.

През последните месеци Мерт почти не ходел на училище, напуснал школото и работел като гладач в местна шивашка фирма със 75 лв. заплата. Това обяснила майка му. На следващия ден след престъплението Мерт е минал през пробационната служба да се подпише. После пазарувал заедно с майка си, купил си маратонки и нов джиесем и подменил сим картата.

Майката на Мерт Шюкрие Мехмед работи в бюрото по труда в Джебел. Тя не допуска, че момчето й е способно на подобно жестоко деяние. В понеделник тя беше на работното си място в Бюрото по труда да обяд. После тръгна да търси добър адвокат за сина си, който до този момент ще разчита на служебен защитник.

Майката не вярва Мерт да е убиец. Той не можел да гледа как дядо му коли курбан, камо ли да посегне сам на човек. Тя твърди, че Мерт имал пари за маратонки и нов телефон, защото работел като гладач.

Според съученици на Мерт от ПГ "Руска Пеева" в Кърджали тийнейджърът имал малко приятели в школото. Бил по-близък само с едно момче но и с него не споделял всичко. Директорът на местната професионална гимназия по тютюна Георги Лесински обясни, че познава Мерт от малко дете. По думите на педагога момчето било добро и кротко, но от 2 г. доста се променило. Мерт станал затворен и не общувал със съучениците си. Лесински потвърди за малките кражби на момчето, за лошата компания, в която попаднал, както и за употребата на наркотици. Класната на абитуриента Мерт също подчертава, че той бил много буден и интелигентен, но през последните 1-2 г. често отсъствал от училище, за което информирала майката. Учителката не била виждала ученика си в неадекватно състояние в училище, но била чувала, че той се дрогира.

Днес Окръжният съд най-вероятно ще наложи постоянна мярка "Задържане под стража" на Мерт Мехмед.

Източник 24rodopi.com и "24х7 Родопи"