Каква е тайната на странджанската виагра?

Кримският или странджански чай се пази от малцина в района на Малко Търново

Какво представлява странджанската виагра и защо се пази в тайна тя? Оказа се, че всичко започва с историята на една монахиня-лечителка.

Казват, че ято прелитащи щъркели носи голям късмет. Виждаме ги над главите си в деня, когато инженер Петко Нанчев се осмелява да разкрие една от най-големите тайни на планината – къде расте странджанската виагра. „Пази се в тайна, защото има много недоброжелателни билкари, които не само, че откъсват цветето, но и изкореняват коренищата”, казва той.

Останала е една единствена туфа от т.нар. кримски или странджански чай в района на Малко Търново. Останалите са изкоренени. От природния парк са решени да запазят и малкото, което имат, защото тонизира, поддържа тялото физически и в духовна степен.

Инженер Нанчев се надява с европейски пари да започне отглеждането на кримския чай в специализиран разсадник за редки и защитени видове. Докато това стане обаче, остава спокоен. Защото освен планината, и друг пази тайната на рядката билка.

В момента единственото място, където се приготвя странджанската виагра е домът на леля Керка, най-големият майстор на кримски чай в цяла Странджа. В градината ѝ странджанският чай е в по-обилни количества, отколкото в планината.

За първи път Керка чува историята на чая преди десетки години от покойната монахиня сестра Ана. „Тя лекуваше почти само с билки, на този чай му казваше „чая на боговете”, сподели тя пред "Нова телевизия". Със смъртта на сестра Ана, местонахождението на чая потъва в забрава. Затова, когато ѝ откриват злокачествен тумор, Керка решава да потърси билката.

„Много време разпитвах за нея... Открих я случайно, събрах си семенца и веднага ги засях”, споделя жената. Билката ѝ помага. Оттогава приготвя чая всеки ден.
Съжалява, че е сред малцината, които пазят тайната на планината. Вече е приготвила десетки саксии с разсад и се надява някой да продължи делото ѝ.