Шатката и Хосе Гевара напуснали страната?

Според полицаи не е изключено Хосе да потърси помощта на свои косовски авери наркотрафиканти

Бегълците от софийския затвор Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Гевара са напуснали страната. Информацията е 80-90 на сто сигурна, пише “24 часа”, позовавайки се на свой източник, запознат с разследването. Вероятно е избягалите затворници да са прекосили българско-гръцката граница с фалшиви документи за самоличност.

Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Гевара избягаха от затвора на 30 април между 17 и 18,30 ч. Липсата им обаче бе забелязана едва по време на вечерната проверка в 20,30 ч.

Шатката излежава 20-годишна присъда за убийството на наркодилър, а Хосе е подсъдим за въоръжен грабеж в прохода Хаинбоаз.

Полицаите проверяват версията, че бягството им е организирано отвън.

Шатката и Хосе, които са работили като парнаджии, са напуснали затвора с автомобил, твърдят запознати с разследването. Колата, която вероятно е имала синя лампа, ги е чакала в двора на следствения арест. Оттам тя е излязла през един от страничните входове.

До двора на ареста на ул. “Майор Векилски” двамата са стигнали, като са премахнали решетка, поставена в тунела под сервизните помещения на парното и двора на ареста.

“Не са копали в подземията и не са се измъкнали през подземни коридори”, категорични са полицаи. Те са убедени, че вътрешен човек е помогнал на бегълците.

Разследващите все още гледат всички записи от камерите в района, за да разберат дали автомобилът е служебен, или е частен, на който незаконно е поставена синя лапмпа.

Според полицаи не е изключено Хосе да потърси помощта на свои косовски авери наркотрафиканти.

Информация за бегълците вече е подадена в Интерпол, но до вчера следобед техните снимки не бяха качени на сайта на международната полицейска организация.

Ако бъдат хванати, те могат да получат до 5 г. затвор върху присъдите.

Виновните за изчезването на Шатката и Хосе ще бъдат уволнени. Предстои и затягане на режима в местата за изтърпяване на наказанията. До тези решения се стигнало в петък, когато правосъдният министър Зинаида Златанова събра на спешна среща всички шефове на местата за лишаване от свобода у нас. Само два дни по-късно обаче друг пандизчия избяга от общежитието към Бургаския затвор.

По време на срещата се е коментирал и фактът, че немалка част от затворниците са с мобилни телефони в килиите.

Обсъждало се, че не е възможно да се блокира сигналът на мобилните оператори на територията на затворите, защото може да засегне и околните сгради. На срещата се изтъкна и фактът, че определени арестанти умишлено се оставят с телефони в килиите и като им се подслушват разговорите, нерядко се предотвратяват престъпления.

Вероятно друга мярка, която ще бъде предприета, е надзирателите да минат на 12-часово, а не на 24-часово дежурство, както е сега. Още от тази седмица зам.-министърът Илия Ангелов и новият шеф на затворите Росен Желязков започват посещения в местата за лишаване от свобода.