ПловдивУтре: 8 май

Какво, къде, кога в Пловдив утре

В 10 часа започва националното външно оценяване по математика за учениците от 4-ти клас. То се порвежда писмено в рамките на един учебен час, а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа.

От 10 до 13 часа в ПГАСГ "Арх. Камен Петков" ще се проведе викторина по случай Деня на Европа (9 май). Финалите на състезанието и награждаването ще са в петък. Входът е свободен, всеки може да присъства и подкрепя своите приятели и съученици.

В 11 часа Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани на среща по повод предстоящия Балкански панаир на занаятите.

В 11 часа в пресклуба на БТА пък ще бъдат представени подробности по повод предстояща Кръгла маса на тема "Мястото на Катедра по български език и литература при ПУ за повишаване езиковата култура на базовите учители-методисти".

От 18 часа в зала "Съединение" започва срещата-разговор "За Васил Левски - между 18 февруари и 18 юли". Събитието е организирано от Регионален исторически музей – Пловдив, Национален музей "Васил Левски" - Карлово, фондация "Васил Левски" - София и Регионален държавен архив – Пловдив. Ще бъде представено и двустранното издание "Първият биограф на Апостола/Първият уредник на музея на Апостола".

И още:

8 май е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец, създаден в чест на швейцарския хуманист Анри Дюнан, който е роден на този ден през 1828 година. По негова инициатива за първи път започват да се формират групи от доброволци, които помогали на ранени на бойното поле. През 1863 г. е свикана конференцията, която дава началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец.