Софиянци пощуряха за гръцки череши

Влизат от Гърция по 1,50 евро, в София са 8-9 лв., а във Варна - десетачка

Череши от Гърция са най-внасяната стока в момента, а цената им се вдига почти тройно от границата до магазините в столицата.
12 тона минаха за ден през вътрешната европейска граница между България и Гърция при ГКПП Капитан Петко във вторник, информира "Стандарт".

Според документите, които проверяват инспекторите от Агенцията по храните, хрущялките влизат у нас на цена от 1,5 евро за килограм. На пазарите в Хасково са по 4,50 лв. В същото време в софийските магазини килограм от червените плодове се продава на цени между 8 и 9 лева. Още по-скъпо е във Варна - гръцките там са по 5 лева за 500 г, а нашата хрущялка е 3.50 лева за същото количество.

Първата реколта от прочутите череши от градините край димитровградското село Крепост също е налице. Плодовете са узрели малко по-рано от обичайното заради топлото време. Най-доброто качество се продава между 4.50 и 6 лв.

Цената на нашия и гръцкия плод е толкова различна заради по-големите субсидии, които получават овощарите в южната ни съседка. Те вземат и от ЕС, и от държавата си. А българските - само държавни и то много трудно.

"Досега да съм зарязала къртовския труд, който полагаме, за да отгледаме дръвчетата и да съм станала прекупвач на гръцки череши - ей така, на готово - внасяш и продаваш. Но сърце не ми дава да оставя аромата и вкуса, дето ми пълни устата, като хапна от нашите", казва Мара Иванова.