Орешарски, той ще те охранява и теб

Румен Петков – Ден 31

Една от основните атаки срещу кабинета на Борисов беше полицейското насилие. Лично аз съм атакувал и вътрешния министър Цветанов, и министър-председателя Борисов, и кабинета като цяло, за цяла поредица случаи на полицейско насилие, за които България без съмнение ще плаща, защото тези хора ще осъдят страната ни.

Кои са основните фигури, които формират и реализират политиките на полицейското насилие?

Това е вътрешният министър тогава Цветан Цветанов и директорът на „Национална полиция”. Директор на „Национална полиция” тогава беше Ангел Антонов, който сега министър-председателят предлага за шеф на НСО. Какви може да са мотивите, след като и БСП, и ДПС атакуваха вътрешния министър системно, искаха се вотове на недоверие, правеха се анализи за това полицейско насилие с поредица конкретни примери – пребито семействоо в Кърджали, отнесъл го по погрешка български културтрегер и още редица случаи.

Какви могат да бъдат основанията?

Или това правителство ще разчита на фактор в НСО за налагане и реализиране на политиките на полицейското насилие, или този човек е обслужвал други интереси.
Вече стана ясно от едно интервю на г-н Пеевски, че в кабинета на г-н Цветанов той, Цветанов и главният прокурор са обслужвали кадровата политика в Главна прокуратура. Да не би пък г-н Пеевски да е обсъждал в нечий кабинет кадровата политика в НСО? И дали този човек не е събирал информация за български политици по нерегламентиран начин? Ако министър-председателят не знае, да пита. Но това решение окончателно ще разстрои Националната служба за охрана, това ще доведе до много тежки последствия в нея и всички, които са обект на охрана от страна на НСО, трябва да си дават сметка за какъв тип „обслужване” ще става дума в близко бъдеще. Стремежът за тотален контрол от страна на един, двама или трима човека върху държавата и специално върху институциите й за сигурност впечатлява, но още повече впечатлява слугинажният подход, с който министър-председателят отреагира на този стремеж.

Дотам ли си я докарал, бе човек?

Впрочем, струва си да отбележим, че БСП се бореше с монопола върху печатните издания и с тяхната слугинажност допреди една година. Днес парламентарната й група приема този факт някак отрадно. Със същия ентусиазъм се борихме и с полицейското насилие. Много ми е интересно как парламентарната група, в която има редица депутати, които бяха фронтмени на борбата с полицейското насилие, ще приемат това решение. Предполагам – със същият зоологически ентусиазъм.

От Варна дойде и друга фрапантна новина – че за първото тримесечие правителството е похарчило 500 млн. повече от предвидените. Кога ще чакаме актуализацията на бюджета, кой ги открадна и как си ги разпредели? Не че очаквам отговор от инструмента Орешарски, но обществото трябва да си задава тези въпроси вече на глас.