Украйна подготвя иск към Русия за над $100 млрд.

Агресията на Русия и в частност окупацията на Крим е причина за загубите в украинската икономика

Украйна се е обърнала към международен арбитраж, за да бъде принудена Русия да прекрати самоволното покачване на цените на газа и Киев да може да компенсира загубите от агресията.

Това заяви изпълняващият президентските функции Олександър Турчинов, цитиран от агенция „Униан". По думите му, Русия е свикнала да се занимава с шантаж.

„Газовият шантаж е любимата форма на натиск не само срещу Украйна, но и срещу други страни" - коментира Турчинов, като допълни, че е дошло времето да се сложи край на това безобразие. .

„Украйна се обърна към международен арбитраж, за да прекрати това, докато Русия постоянно преразглежда цените в едностранен режи, в посока към увеличение." - уточни украинският президент.

Турчинов заяви също, че агресията на Русия и в частност окупацията на Крим е причинила на украинската икономика загуби от 100 милиарда долара.

„Министерството на правосъдието на Украйна подготвя сериозен иск към Русия за 1 трилион гривни или над 100 милиона долара." - конкретизира Турчинов.

Той подчерта, че украинското правителство търси пътища да избегне заплахата от енергийна криза, ако количествата руски газ бъдат намалени. Разработват се алтернативни източници и си подготвят договори със западни страни за ревересивни доставки.

Турчинов изрази увереност, че Украйна няма да бъде сама в усилията си.

„Когато стратегическите ни партньори предприемат синхронни действия с нас, ще принудим Русия да се съобразява с позицията на цивилизованите страни." - заключи той.